:-)

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 22 )
  • Autor
    Príspevky
  • #513322
    ????
    Účastník (Participant)

    :-)

    #513323
    Leachim
    Účastník (Participant)

    Dátami… Aká otázka, taká odpoveď.

    #513324
    ????
    Účastník (Participant)

    :-)

    #513344
    Leachim
    Účastník (Participant)

    Nevieš sa pýtať ;) Kto chce, zvolí si DB, kto chce GDrive, kto chce, iCloud. Komu čo viac vyhovuje. Ja používam DB + iCloud.

    Otázka akú má výhodu, alebo prečo práve iCloud si mal dať do prvého príspevku. Potom by si dostal aj normálnu odpoveď, zrejme aj od viacerých ľudí.

    iCloud je skôr ako privátny cloud disk, DB a GD sú lepšie na zdieľanie. Do iCloudu sa Ti dávajú automaticky fotky (ak to máš nastavené) a šetrí to miesto na disku a zariadeniach, dá sa tam synchronizovať z OSX celá plocha a dokumenty, zálohy iOS zariadení…

    P.S.: Mám 200gb ;) Čo tam mám, som vyššie napísal. Najviac zaberajú fotky a videá, vyše 50gb.

    #513345
    ????
    Účastník (Participant)

    :-)

    #513346
    Leachim
    Účastník (Participant)

    Rovnako ako DB a GD je robený na synchronizáciu, s výnimkou fotiek. Tie sa tam ukladajú v plnom rozlíšení, no do Photos sa sťahujú iba náhľady, čo značne šetrí miesto. Až po otvorení sa stiahne plné rozlíšenie. Tzn. napr. v 16gb iPhone máš dostupných všetkých 700gb fotiek, alebo rovnako aj na 256gb SDD v Macbooku.

    Ak chceš online úložisko, nájdi niečo, čo podporuje napr. WebDAV alebo Samba protokol. Také úložisko vieš pripojiť ako online externý disk.

    #513350
    ????
    Účastník (Participant)

    :-)

    #513358
    Leachim
    Účastník (Participant)

    No vidíš, ty vlastne všetko vieš :)

    #513362
    JFK.
    Účastník (Participant)

    Ja celkom nechápem tvojej požiadavke, veď reálne sa to do tých zariadení z iCloudu všetko nesťahuje, len si vyberieš to čo chceš, pripadne nič.

    tak radšej mať dostupné všetko a podľa potreby to využiť, ako vôbec nič nie? ????nechápem čo protestuješ s30 teraz voči iCloud …

    píšeš, že chceš úložisko dostupné na internete, ale aby si si vybral čo sa synchronizuje či čo,…jeb na to, čo si jak maly, nekomplikuj to, nechaj synchronizovať všetko a vyber si čo potrebuješ LOL, veď miesto na tých zariadeniach ti to nežere.

    normalne odpadnem ak mi dáš relevantný dôvod prečo to nechceš mať synchronizované, len “dostupné na internete”

    a last time I checked …otvorený SMB port sa týkal windowsov, ale do toho sa moc nevyznám.

    #513366
    ????
    Účastník (Participant)

    :-)

    #513371
    shadower
    Účastník (Participant)

    icloud na ios napr miesto subory nezeru kym ich nekliknes a nestiahnes, akurat jedinym riesenim ako to miesto znova uvolnit je ze vypnes zapnes icloud drive …lebo cache nedokaze icloud drive zmazat …cize co stiahnes to ostane aj na telefone a ked to zmazes zmaze sa to aj v icloud drive
    podla mna neskutocna kravina zo strany apple ze ked si chces len pozriet foto tak ju stiahne a uz zabere miesto a nevies to miesto uvolnit

    #513373
    ????
    Účastník (Participant)

    :-)

    #513375
    fanthomas4
    Účastník (Participant)

    Ja mám na 128gb MacBooku 50gb miesta v iCloud. Vyhovuje mi, že najčastejšie používané priečinky Desktop a Documents mám synchronizované naprieč zariadeniami.

    Okrem toho som si podobne spravil aj Downloads folder, pretože sú tam veci, ktoré nechcem vymazať, ale z dlhodobého hľadiska zaberajú miesto na disku. Mám vytvorenú “fake” Download zložku v iCloude, do ktorej sa automaticky presúvajú súbory(skript cez Automator), ktoré stiahnem do originálnej Downloads zložky. Tým dosiahnem, že posledné stiahnuté sú na disku, ale akonáhle dojde miesto, automaticky sa zmažú a sú dostupné cez iCloud.

    Podobne plánujem spraviť aj s ďalšími menej používanými zložkami.

    Možno takto by sa dalo využiť tých 200gb dát pokiaľ má niekto množstvo súborov, ja si zatiaľ vystačím s 50gb.
    Mne toto riešenie vyhovuje a netvrdím, že je najlepšie. Som si istý, že by sa to dalo spraviť podobne aj s DropBoxom, Google Drive alebo iným úložiskom.

    #513378
    ????
    Účastník (Participant)

    :-)

    #513381
    JFK.
    Účastník (Participant)

    Čo Vám šibe chalani :D jasne že môžete potom dokument/hocičo vymazať a ostane to na iCloud …

    ved iBooks hocičo proste Pages dokument alebo tak len vymažeš a zase ti tam naskočí ten obláčik, že si to môžeš opäť stiahnuť.

    fotky stačí nastaviť ako “Optimalizovať úložisko pre iPhone”, a ono tie fotky sťahuje len dočasne, takze kuknes si ju a po chvíli by ju muselo zase stiahnuť lebo ju vymaže nie? Čím viac voľného miesta tým je reálne viac fotiek v iPhone, ale ak sa miesto zaplní tak to viac-menej ostáva na iCloud a sťahuje sa len keď to konkrétne pozeráš …či?

    #513390
    ????
    Účastník (Participant)

    :-)

    #513391
    shadower
    Účastník (Participant)

    mne na iose ked sa stiahne neda sa vymazat tak ze ostane v icloude, mozno to robim zle
    ale len po vypnuty icloud drive zmaze vsetko z neho stiahnute …
    dost fail … inak by som pouzival
    i ked mam 5gb icloud a iphone 128gb …takze by mi to mohlo byt jedno …

    #513392
    ????
    Účastník (Participant)

    :-)

    #513398
    fanthomas4
    Účastník (Participant)

    Ja si tiež nemyslím, že by to tak fungovalo. Zmazal som z Desktop fotku a rovno skočila do koša.

    Podľa mňa ten obláčik sa tam zjavý len keď sám Mac má málo miesta a niečo ti vymaže sám od seba.

    #513403
    majdy
    Účastník (Participant)

    Nie je to tak ako píše JFK.

     

    iCloud je veľmi jednoduchá a podľa mňa veľmi inteligentná služba…

     

     

    Jednuduchá preto, že si užívateľ raz nastaví čo synchronizuje a ďalej sa nestará.

     

    Inteligentná preto, že s priestorom dokáže narábať automaticky, bez zásahu užívateľov podaľ toho koľko miesta na disku je celkového a voľného.

    Príklad s fotkami: máš 50 GB fotiek v Macu, kde sa ich rozhodneš neoptimalizovať, pretože máš väčší disk ako 128 GB, takže budú všetky fyzicky dostupné. iPhone máš len 16 GB, kde logicky 50 GB fotiek nenatlačíš fyzicky, no môžeš použiť optimalizovanú knižnicu vďaka čomu budeš mať tých 50 GB fotiek na 16 GB iPhone, samozrejme nie fyzicky a teraz sa dostanem k tej inteligentnej časti. iPhone si drží len toľko fotiek, koľko môže, to znamená, že vždy ponechá nejaké voľne miesto, pri 16 GB iPhonoch je to zhruba 600 MB fotiek, pri 32 GB iPhone to je okolo 6 GB. Ak je dostatok voľnej pamäte, toto číslo sa zvyšuje, ak naopak jej dostatok nie je, najstaršie fyzicky držané fotky sa fyzicky zmažú s tým, že ostávajú samozrejme dostupné, no pred ich použitím treba chvíľu počkať v závislosti od internetového pripojenia, keďže sa sťahujú. Takto zostanú fyzicky na zariadení dočastne. Mimo najnovších fotiek, ktoré iCloud fyzicky drží, drží aj najčastejšie používané súbory (opäť dočastne, do doby, kedy sa dlhšie nebudú používať, to znamená, že ak máš akú takú pamäť a každý deň pracuješ s tými istými fotkami z pred roka, tak budú dostupné a iPhone ich nebude mazať).

     

    Rovnakým princípom funguje celý iCloud. To znamená, že na Macu máš napríklad na iCloude nejaké rastrové dokumenty, a zrazu sa ocitneš napríklad vo vlaku, bez možnosti pripojiť sa na internet, Mac tieto súbory dokáže otvoriť a môžeš pracovať ďalej, pretože pokiaľ niesi s pamäťou na hrane, nevymazáva ich a teda aj keď ich miesto uloženia je iCloud, sú dostupné fyzicky offline. Z toho vyplýva, že ak niečo hodíš na iCloud Drive, nevymazáva sa to fyzicky, len adresár je iCloud Drive a súboru udelíš povolenie sa v prípade potreby dočastne vymazať z disku.

    Opäť tu platí všetko rovnako ako pri fotkách, Mac ak potrebuje vymazáva prioritne súbory, ktoré niesú dlhšie používané a sú staré, teda súbory u ktorých je najmenšia pravdepodobnosť, že ich budeš používať. Dôležité je zdôrazniť, že Mac vymazáva súbory, väčšinou len ak naozaj potrebuje miesto.

    V About This Mac —> Storage —> ukazuje ako Purgeable práve dáta na iCloude, teda dáta, ktoré Mac môže uvoľniť ak treba.

     

    iCloud je veľmi prostý, to je jeho výhoda, je plne automatický a o celý chod a správu sa stará sám, ak ako užívateľ chceš do správy zasahovať, možno to nie je najvhodnejšia služba, pre mňa je to ale perfekné, pretože sa nemusím o nič starať, s macOS High Sierra má tuším prísť sharovanie na základe linkov pri súboroch, inak s fotkami nie je problém, sharnem ich komu chcem ako chcem, je niekoľko možností.

    Ďalšia výhoda iCloudu je, že je to integrované riešenie, že všetko čo mám v Macu mám prakticky dostupné v iPhone, s tým že to zaberá presne 0 kb a neoberá ma o pamäť, podľa mňa je to geniálne.

     

    Ak si na LTE, môžeš upload pozastaviť cez Finder a dáta sa nemíňajú. Ak niekde večer skopíruješ do iCloudu svojho polodebilnmého fúzača, pravdepodobne na druhý deň bude dávno downloadnutý ak máš povolený Power Nap na Macu, na iPhone ak nemáš Battery Save mód či čo to je. Ak by aj si mal zapnutý tak na iPhone nemôžeš sťahovať fotky a dáta mimo Wifi, takže ono je to ošetrené, zrejme by sa dala nájsť situácia, kedy by to “ošetrené nebolo”, ale to by sme veľmi museli chcieť podmienky doslova narafičiť ako napríklad, že by si mal 2x Mac, jeden by bol vypnutý, na druhý by si hodil videá polodebila, no a na ďalší deň by si cez hotspot zdielal net na prvý vypnutý Mac, ktorý by si práve zapol, ale to už je trochu neštandardné využívanie zariadení a chyba užívateľa…

     

    Čo sa týka kapacity 200 GB, tak zrejme ju nikdy nebude potrebovať niekto, kto vlastní len iPhone, užívateľia Macu väčšinou áno, nakoľko iCloud synchronizuje Plochu, Dokumenty a môže aj ďalšie priečinky ako už bolo písané vyššie.

     

    Čo sa týka vymyzávania súborov, ak súbor vymažem vymaže sa, nie je to ako u iných služieb, pri iCloude je to viac o tom, nemyslieť na službu, iCloud má byť plne automatizovaný a užívateľ o jeho existencii by nemal ani vedieť ak to mám tak povedať, nemal by ani len tušiť o jeho behu, užívateľ by mal myslieť jednoducho takto:

    1. mám novú fotku, tú istú fotku mám teraz na všetkých zariadeniach,

    2. vymažem fotku/upravím fotku, tak sa vymaže všade/upraví všade

    3. bodka, that’s all

    Užívateľ by sa teda žiadnym iCloudom zaoberať nemal, mal by ho raz zapnúť a používať všetko tak ako mu je prirodzené.

     

    iCloud je v prvom rade od svojho vzniku synchronizačna služba, nie externé online úložisko, do ktorého viem pristupovať ako je tomu v prípade ostatných služieb, v tomto je iCloud iný a to je pre mňa zároveň jeden z hlavných dôvodov prečo ho preferujem.

     

    Posledná perfektná vec je, že to je vlastne automaticky záloha, čiže ak kúpim nový Mac, len sa prihlásim pod iCloud a všetky súbory mám späť behom sekundy.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 22 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.