Ako kupit iPod a MacBook v USA + ake su rozdiely?

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware Ako kupit iPod a MacBook v USA + ake su rozdiely?

Zobrazuje sa 18 príspevkov - 1 až 18 (z celkového počtu 18 )
  • Autor
    Príspevky
  • #58753
    raul
    Moderátor

    Zdravim.

    Skor ako zacnem rozoberat moj problem, chcem sa ospravedlnit administratorom za vytvaranie novej temy, aj ked tu uz podobne boli. Ja sa vsak chcem pytat velmi konkretne a preto prosim o tolerovanie. Vyber kategorie temy mi tiez dal zabrat :-) ale ak som zle vybral, pls to prehodte :-D Dakujem pekne.

    Zacnem trosku zosiroka, aby ste moj problem pochopili komplexne, pretoze si neviem rady a potrebujem pomoc od vas. Chcem si v USA objednat iPod touch, iPod nano a mozno neskor (ked vyjdu nove modely) MacBook alebo MacBook Pro (mozno aj oboje) a darovat to par ludom a rodine na Vianoce, preto chcem zistit, ci je dobra cesta objednavat to z Ameriky.

    Problem ma 2 roviny:

    1., Vobec netusim, aky je rozdiel medzi iPodmi US a na SK. Ak hovorim spravne, iPod nano by sa nemal lisit nicim (mozno len jazykovym rozhranim, to vsak tiez neviem, ci na SK je vobe slovensky jazyk) ale co iPod touch? Cital som nieco o jailbreaknuti iPodu Touch – ale tiez tomu nerozumiem. Chapem ked niekto braekuje iPhone kvoli GSM sieti a tak, ale iPod touch? Kvoli aplikaciam? To znamena, ze ked nebreaknem touch, nemozem si tam legalne kupovat apl cez iTunes?
    To iste plati aj o MacBookoch – maju napr ine rozlozeni klavesnice ako MB na Slovensku? To, ze maju ine AC sietove pripojenie viem, ale s tym by zrejme nemal byt problem…
    Prosim o vysvetlenie a trosku sa ospravedlnujem za svoju nevedomost. Viete, ide mi o to, ci nieco stratim ked to nekupim na Slovensku ale v USA.

    2., A teraz pre mna ta zlozitejsia cast: Na strankach apple.com ma dost lakaju ceny a prave odtial by som si chcel spominany tovar objednat. Pisu tam, ze robia free shipping, ale neviem, ci aj do europy. Neviete mi povedat, ako mam postupovat, aby som to odtial objednal na Slovensko, akym sposobom to posielaju a kolko ma to bude stat a aky je sposob platby?
    Prosim, ak ma niekto osobne skusensoti, poradte mi, ak vam to viac vyhouje, tak aj na raul(bodka)td(zavinac)gmail(bodka)com
    Ja som si totiz nielen apple ale ani nikdy nic ine z ameriky dovazat nenechal.

    Dakujem za trpezlivost a pochopenie.
    Raul

    #131578
    bawy
    Moderátor

    ja si myslim ze by si mal kupu z USA zavrhnut, pretoze prichadzas o zaruku, ano ked to chces mat oficialne zo zarukov, da sa..zaplatis DPH+ clo ktore nebude nizke, a cena bude viac menej rovnaka mozno este vysia. len tam nebudem mat lokalizovanu klavesku, a sietovy adapter na AC a preto ti navrhujem, pokial tym chces niekoho obstastnit v rodine, aby s toho nebola smola ;) peace

    #131579
    raul
    Moderátor

    1.,Stratim zaruku uplne, alebo len napr 2 na 1 rok…

    2.,Dajme tomu, ze zaplatim dph, to si aj tak odpocitam, ale nenecham to preclit. Stracam zaruku?

    #131581
    bawy
    Moderátor

    1) UPLNE pokial to nepreclis a nezaplatis DPH/ niektory hovoria ze preclenie nieje potrebne..ale ver mi ze JE

    #131582
    pedro
    Účastník (Participant)

    a, tvoje otazky su riesene asi 100krat, vobec nie su specificke
    b, priamo z apple.com ti to mimo USA neposlu, musis pouzit mail forwardingove sluzby ako napr. shipito.com
    c, ziadnu zaruku nestratis. ak mas platny doklad o kupe, mozes reklamovat u akehokolvek apple premium resellera.Namiesto 2 rok je to iba 1 rok, ale platny. Za cenovy rozdiel si vsak mozes kupit aj 3 rocnu applecare.
    d, dph a clo zaplatis podla toho ci bude mat colnik, ktoremu sa to dostane do ruk dobru naladu, sanca je tak 70-80%.

    vazne, radsej trochu pogoogli, toto sa uz nikomu nechce rozoberat..100razy opakovane temy.

    moj nazor-ak nemas niekoho co ide do ameriky a mohol by ti to doniest, tak sa na to vykasli. Vyjde to lacnejsie, ale nabehas sa na colnicu – a to ti vravim, debatovat so slovenskymi colnikmi nie je ziadna sranda. kup si to bud na slovensku, alebo v ramci EU. Alebo najdi ludi co to dovezu za teba.

    #131583
    pedro
    Účastník (Participant)

    bawy:
    to si kde nabral. 2-krat som bol reklamovat notebook co nebol precleny ani nebolo zaplatene dph a nikto mi nepovedal ani makke f.

    #131584
    bawy
    Moderátor

    dobre, kde konkretne ? ja som mal problem to reklamovat v 2 servisoch a moj znamy taktiez…

    #131585
    raul
    Moderátor

    vidite, predsa to nieje take jasne… toboz mne :-(

    #131586
    bawy
    Moderátor

    v servise som dostal krasnu odpoved..a pravdivu.. ak nemas doklad o tom ze si to preclil, a nieje to ani v zapisoch na colnici je to colny unik. Ako iste vies colny unik je trestny cin, a kazdy, kto nenahlasi tresny cin je jeho sucastou, a preto to servisi odmietaju riesit. ak si zazil inu situaciu, mal si stastie a ticho zavidim.

    #131591
    pepa007
    Účastník (Participant)

    jaký běhání na celnici? v čr ti na to vymlasknou clo a dph a pošlou ti složenku nebo ti to přepošlou dobírkou ve výši toho dph.

    jestli to chceš jednodušší, tak to kup z británie. není problém najít to na eBay za USA cenu + britský dph (17.5%). já jsem takhle koupil MacBook Air i iWork08 a teď se chystám na iPod nano. z ameriky jsem zase kupoval spoustu knížek z amazonu (tam jsou ty americký ceny fakt nedostižný) a občas to prošlo i bez dph (v čr 9%). i s dopravou tě to vždycy vyjde zhruba na polovinu co v ČR

    #131593
    ervin11
    Účastník (Participant)

    bawy: a co ked som len prisiel na dovolenku z US na Slovensko? Aj vtedy to musim preclit? A co ked kupim na Slovensku a pokazi sa mi v US? Aj tam treba zaplatit clo? Tak ja uz neviem, zijeme v nejakej orwellovskej utopii? To co hovoris su len obycajne oblbovaky obchodnikov, aby nenosili ludia veci na Slovensko. Ale ked uz ho raz mam, tak mam zaplatenu CELOSVETOVU zaruku minimalne na rok. A ked mi to zamietnu opravit, dam to na SOI a kludne aj na sud. Stalo by mi to za to, uz len z toho dovodu aby som jasne zverejnil pravdu, ako nedavno ten chlapik z CR, ktoremu tichucko po dlhych natahovackach uznali, ze ma pravo na vratenie penazi za Vistu, ktoru dostal k notebooku a nechcel ju.

    #131594
    herczegh
    Účastník (Participant)

    Môžem napísať svoju skúsenosť kupoval som Time Capsule-u nás ešte neboli-cez shipito,clo sa za počítače a príslušenstvo neplatí, len DPH,pošlú to poštou ako na dobierku a zároveň zaplatíš,záruka je celosvetová 1 rok,po
    týchto skúsenostiach doporučujem pokiaľ sa u nás nedá zakúpiť, inakšie nie je to veľká výhra.

    #131604
    paradox
    Účastník (Participant)

    .

    #131607
    bawy
    Moderátor

    LENZE TU DPH PLATIS NA COLNICI !! kym nejdesw cez shipito… a ze IBA dph ???? tak tu si sa sekol pretoze prave DPH robi cenu o 19% vyssiu…

    #131650
    raul
    Moderátor

    hercegh: preco to inak nieje velka vyhra? Kolko ta dorucenie stalo navyse?
    Cennikova suma za tovar + 19dph + shipito poplatok, spravne?

    #131652
    raul
    Moderátor

    .

    #131659
    paradox
    Účastník (Participant)

    .

    #131663
    bawy
    Moderátor

    jasne : ) ja som predpokladal, ze si to chlapik chce doviezt, na zaciatku aj spominal neake 2 macbooky a neake ipody tak preto takto. v taske jedem book problem urcite nebude. hovorim len z vlastnej skusenosti, ze som mal trochu problem s reklamaciou.

Zobrazuje sa 18 príspevkov - 1 až 18 (z celkového počtu 18 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.