2 x HDD do Macbook / Macbook Pro

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware 2 x HDD do Macbook / Macbook Pro

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 41 )
  • Autor
    Príspevky
  • #60396
    renad
    Účastník (Participant)

    Už dlhší čas nosím túto myšlienku v hlave, sem-tam som sa o nej aj zmienil na macblogu, ale myslím si, že si zasluhuje svoje vlákno.
    Keďže som sa to už rozhodol realizovať (je to teraz len otázka peňazí) a celá “superdrive” mi už ide celkom na nervy (po roku už nie je ani schopná prečítať niektoré vlastné DVD – hobľuje ich aj 1-2 min. kým ich načíta, a vôbec dlho jej trvá načítanie aj iných CD/DVD, dual layer mi ani nie je schopná vypáliť – skúšal som rôzne média, tak ju jednoducho vymením za HDD – pre mňa to bude podstatný prínos.

    Vyriešil by som tak (rozdelením nového disku na 2 partície):
    1. Time Machine
    2. nejaký priestor navyše – podľa veľkosti kúpeného disku – vôbec nie som proti 500 GB disku :)

    Pre napaľovanie mi postačí aj externá napaľovačka – asi bude musieť stačiť USB, ak by Apple v budúcnosti odfajčil FireWire aj na ďalších strojoch :) – aby som ju mohol používať ďalej.

    Na webe som zatiaľ ponachádzal toto:
    http://macenstein.com/default/archives/594
    http://underwa.ter.net/journal/2008/12/09/add-a-second-harddisk-to-your-macbook-pro-15/
    http://echeng.com/journal/2007/04/26/320gb-striped-array-raid-0-macbook-pro/

    + návody na vykuchanie mechaniky MB / MB Pro:
    http://www.ifixit.com/Guide/Mac/MacBook-Core-2-Duo/Optical-Drive-Replacement/116/9/Page-1
    http://www.ifixit.com/Guide/Mac/MacBook-Pro-15-Inch-Core-2-Duo/Optical-Drive-Replacement/115/12/Page-1

    Niektoré firmy predávajú disky už aj s nástavcami a zároveň aj predávajú “futrály” na vykuchané “superdrive”.
    http://www.mcetech.com/optibay/

    V podstate len potrebujem upresniť 3 body:
    1. či sa jedná o PATA disk – alebo kúpiť SATA + nejakú redukciu na ATA (predpokladám, že ako obyčajne je pripojená mechanika cez ATA rozhranie s protokolm ATAPI)
    2. či sa bude dať disk nejako pripevniť aj bez toho nástavca – aby som nemusel vŕtať diery :) – to vlastne zistím, keď rozoberem Macbook. Ak niekto už mal rozobratý macbook – dajte tip.
    3. a či stačí ako externá napaľovačka “USB” – kvôli inštaláciám programov a vlastne aj samotného OS X.

    EDIT:
    Ako jedinú negatívnu vec vidím väčšiu záťaž na batériu – a teda menšiu výdrž – ale to ma netrápi. Teraz je to cca 4 hod., keď bude 3 – 3,5 hod. – je to stále v pohode.
    Čo sa týka hluku – tam nevidím žiadny problém – menil som 5400 prm za 7200 rpm – a žiadnu zmenu v hlučnosti som doteraz nepocítil. Jediné čo hučí – sú ventilátory (keď valím vo Photoshope, konvertujem video a tak …)

    #141775
    eraserv6
    Účastník (Participant)

    Na jednej z tych stranok pisu ze su to SATA disky ale bez tej redukcie to asi nerozchodis kedze su na nej namontovane nejake dalsie svaby. Teda aspon myslim. Cele sety su zas dost drahe takze neviem, neviem. Co sa tyka USB napalovacky tak ta plnohodnotne nahradi internu, da sa z nej bootovat ak chces nahodit system

    #141776
    gs_peter
    Účastník (Participant)

    pekne myslienka…

    podla mna bude najjednoduchsie riesenie toto, co si si vlastne sam nasiel :-) http://www.mcetech.com/optibay/

    1. mechaniky su najcastejsie pripojene cez ATA rozhranie, takze s tym nic nespravis a budes sa tomu musiet podriadit, ale myslim, ze tie nove su uz zapojene cez SATA (nakoniec, vies si to kuknut sam v About This Mac)

    2. ak by si sa rozhodol, ze si to cele vykutis doma, tak bez redukcie z ATA mechaniky na ATA HDD sa aj tak nevyhnes, proste to je iny konektor (asi prave koli tomu, aby to nebolo take jednoduche to vymenit), mechanika je zvacsa ulozena vo volnom priestore a je prichytena par skrutkami naokolo, takze ak by si hladal nejake riesenie, mozes rozvrtat vnotro mechaniky, ktore uz zjavne nemas zaujem uzivat (pokial mas zaujem, viem ti poslat DVD mechaniku, aby si mal lepsiu predstavu, taktiez je uz mrtva, ale keby si ju vymenis, mozno by ti sla lepsie ako terajsia :-)), takze nech to zhrniem, bez redukcie sa aj tak nezaobides a na upevnenie mozes uzit rozobraty obal z mechaniky (len povazujem za najjednoduchsie asi naozaj kupit taky cely case)

    3. kedze som este stara skola Apple, tak neviem ci zrovna USB mechanika je dobra volba, ale ako som pocul, tak tie nove IntelMB by mali vediet bootovat aj z USB, ale treba to opat vyskusat (mam sice doma USB napalovacku, pouzivam ju na Linux PC a len parkrat som ju napichol do Apple, ale bootovat z nej som neskusal a myslim, ze by to ani neslo, ale to pripisujem tomu, ze mam doma len platformu PowerPC), takze ked budem mat prilezitost, tak vyskusam a dam vediet…

    doplnam link http://images.google.com/imgres?imgurl=http://static.mbauman.net/page_attachments/103/Step-9_800.jpg&imgrefurl=http://mbauman.net/geek/2007/05/26/adding-an-optibay-to-my-macbook-pro/&usg=__SyYlKrJQutdNQl0M23NGuTAjhbo=&h=532&w=800&sz=105&hl=en&start=38&um=1&tbnid=P9FgecQwoQM7mM:&tbnh=95&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3DPATA%2Bconnector%2Bfor%2Bsuperdrive%26start%3D21%26ndsp%3D21%26um%3D1%26hl%3Den%26client%3Dsafari%26rls%3Den%26sa%3DN kde to uz niekto zapracoval, ale predpokladam, ze ste to uz aj sami nasli :-)

    #141781
    renad
    Účastník (Participant)

    Díky za rady.
    Keďže som dosť zručný domáci kutil, nejaký smiešny bezvýznamný HDD mi predsa nebude robiť problémy … :)
    Okrem toho existujú aj sekundové lepidlá :) – alebo ak bude treba, pošleš mi potom tú nefunkčnú mechaniku a z nej urobím šasi pre HDD.
    Dnes sa zastavím vo svojom PC kráme a opýtam sa na tie redukcie – a podľa nich uvidím, či pôjdem do PATA alebo SATA disku – je mi to v podstate jedno – ako som spomínal, ide mi o to, že ten disk rozdelím na nevyhnutnú veľkosť pre TM + zvyšok na uložný priestor. Tentokrát mi bude stačiť aj 5400 rpm – najplepšie 320 GB a viac.

    Čo sa týka starej školy – to som aj ja. Stále ešte živím 2 PowerMacy G4 – ale nosná práca je už rok na MB.
    Externú napaľovačku možno vezmem aj z tejto macblogovskej ponuky (ale to sa ešte uvidí – ešte chýbajú bobáče)
    http://forum.www.macblog.sk/discussion/5994/p-lacie-dvdr-externa-napalovacka/#Item_1

    #141783
    dex
    Účastník (Participant)

    Uf, nemám čo dodať :D Ešte som to neskúšal, iba som vedel, že sa to dá, dosť ľudí si takto upravilo MBP a nie je to nič zložité. Táto téma je ale fakt dobrý nápad, ak sa ti to podarí, môžeš aj spraviť článok s foto :) Ja sa ešte pokúsim dať na reklamáciu môj MBP a keď by mali problém a nechceli meniť mechaniku, až potom by som tam dal HDD. Zvýšenej spotreby by som sa nebál. Ako boot disk by som určite nechal pôvodný a v System prefs treba nastaviť “put harddisks to sleep whenever possible”, čiže ak momentálne nebudeš potrebovať ten druhý, bude spať a nezožerie nič. Určite je dobre vybrať si nejakú 5400 s čo najväčšou kapacitou, aby nespotreboval veľa energie a v podstate ako “extra space” na filmy, foto, etc. úplne stačí aj 5400, najmä ak uvážim, že z neho nespúšťam systém a teda sa nespomalí jeho odozva.

    Disk by som vybral Seagate 5400.6. Je to zrejme najrýchlejší zo všetkých 5400 diskov a prekonáva aj niektoré 7200. V ponuke sú kapacity od 120 do 500GB. http://www.alza.sk/disk-2-5-seagate-momentus-5400-6-500gb-d106355.htm

    Vtipná ponuka redukcií je tu: http://www.alza.sk/kable-a-konektory/interne-do-pc/redukcie/18849590.htm

    A napokon z ext. napaľovačiek sa dá vybrať tu: http://www.alza.sk/cd-a-dvd/dvd-napalovacky/externe/so-slim-mechanikou/18848539.htm

    Paradoxne, najdrahšie vychádza práve ext. mechanika :D

    EDIT: Najlepšie riešenie je fakt Optibay ;) Škoda len, že také drahé… Čisto obal na SATA hdd 130$, to nie je málo. Ak sa ti teda podarí nejak to tam napasovať aj samému, daj vedieť :)

    #141787
    renad
    Účastník (Participant)

    dex:
    vyčerpávajúca odpoveď – Ď.
    No ja do toho idem určite až po novom roku – všetko to aj pofotím – “step by step” a pošlem moderátorom foto + pokec na článok. Určite však rozoberem v najbližších dňoch MB – aby som videl akú redukciu treba – a či sa zaobídem bez toho nástavca – obalu.

    #141789
    raul
    Moderátor

    OT: co mate vsetci s tou alzou… ja ich nejak nemam rad :)

    renad: tak drzim palce, len daj vediet, ako si sa rozhodol…
    Radit ti nebudem, lebo sa viac z vasich clankov naucim ako dokazem poradit, ale ja by som sa asi nevedel vzdat CD/DVD mechaniky.. Ako som uz vravel inde, ak ma perstane superdrive pocuvat, vymenim za inu mechaniku – nejaku dobru a kvalitnu, snad sa dovtedy este zlepsia:-)
    Ale ak to tak aj urobis, strasne sa mi paci ten napad, ze dat superdrive do mac ini, lebo tam je len combo.. Ale na druhej strane, ak ti super poriadne nejde, ci sa to oplati menit za dobru, hoci combo…
    gl

    #141796
    renad
    Účastník (Participant)

    raul:
    Díky za držanie palcov. Ako som už spomínal, určite potom celý postup zdokumentujem a navrhnem, aby sa z toho urobil článok, lebo bez fotiek to nebude ono.
    Inak superdrive ako tak ide – na Macmini určite ešte poslúži – len vždy mi vadilo, že je pomalá pri načítavaní – možno to tak má byť možno nie. Je ale úplne niečo iné – keď načítavam a napaľujem v PowerMacu na internom Pioneeri.
    Ale keďže ja nenapaľujem filmy ani hudbu – tak druhý disk a ext. napaľovačka je pre mňa lepšia voľba.

    #141800
    dex
    Účastník (Participant)

    OT: Asi ma niekto ukameňuje, ale podľa mňa combo NB mechaniky sú omnoho rýchlejšie a spoľahlivejšie ako DVD-RW. Iste, nedokážu napaľovať DVD, ale… :)

    Total OT: Alza je dobrá, lebo majú dobré ceny, férový prístup k študentom a sú spoľahliví. O.i. aký iný obchod je tu na SVK s takým sortimentom?

    #141809
    renad
    Účastník (Participant)

    Prečo by ťa mal niekto kameňovať – ja s tým úplne súhlasím – mám totiž obe mechaniky – môžem to potvrdiť.

    #141811
    gs_peter
    Účastník (Participant)

    akoze Combo mechaniky su neznicitelne, ved v starom iBook-u G3 je nejaka Sony a fici jedna radost…

    ja som uz menil SuperDrive, proste odkedy vynasli DVD + a -, tak sa vsetko posralo…

    #141812
    renad
    Účastník (Participant)

    Ja používam DVD “-” neviem už prečo, buď mi to ktosi poradil, alebo preto, že medveď :)

    #141813
    gs_peter
    Účastník (Participant)

    tak aj ja pouzivam DVD “-“, pripisujem to hlavne k tomu, ze prve SuperDrive mechaniky u Applu vedeli palit len DVD “-“, takze mi to ostalo a navic, viac sa mi paci DVD-R ako DVD+R :-)

    #141814
    renad
    Účastník (Participant)

    Zdá sa, že tá výmena by mala ísť aj bez redukcií,
    Toto je zväčšenina (ifixit.com) MB superdrive – proste len dokúpim PATA disk.
    http://static1.ifixit.com/igi/2Sd3EXYcm6LMjnp3.large

    To čo drží chlapík v ľavej ruke sa zasunie na dosku a druhá strana káblu by malo byť klasické PATA rozhranie.

    Edit: bez redukcie to nepôjde :(

    #141818
    gs_peter
    Účastník (Participant)

    renad, nechcem ti kazit iluzie, ale takto http://img222.imageshack.us/my.php?image=pataik2.jpg vyzera PATA rozhranie mechaniky, ktore sa pripojuje cez ten kabel, co si poslal ako obrazok…

    zial, nemam doma nejaky volny 2,5″ HDD, aby som ilustracne nafotil aj ten, ale isto vies ako vyzera datova patica normalneho HDD, je taka ista, len pri 2,5″ je mensia, takze, aj tak by si potreboval redukciu z mechanikoveho zapojenia PATA na HDD zapojenie PATA

    snad vies na co upozornujem, je to proste rozdielna patica, takze treba to zvazit, tie redukcie sa nevyrabaju z nudy :-)

    #141821
    renad
    Účastník (Participant)

    Práve idem do PC krámu to vyzistiť – a čo bude treba sa jednoducho kúpi :)
    Inak povedané: všetko je webe a ešte v mojom obľubenom PC kráme :)
    Idem zistiť aj aktuálne ceny diskov a tak podobne. Už mám zase ten pocit, že idem do čohosi, a neviem sa dočkať kedy to bude – 2 disky v MB – som jak malé decko … :)

    #141822
    gs_peter
    Účastník (Participant)

    vitaj v klube :-)

    #141826
    renad
    Účastník (Participant)
    #141832
    gs_peter
    Účastník (Participant)

    tak toto posledne je ono…

    len som si nevsimol cenu, pokial tam bude taka nejaka vyssia, tak radsej vezmi uz cely ten ramik, co si nasiel ako prvy…

    tot moj nazor…

    #141839
    raul
    Moderátor

    jezis, tusim som stratil nit :-)))

    dex: mne sa paci agem.sk – su lacnejsi… a tiez toho maju dsot :)

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 41 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.