Mac dnes oslavuje 33 rokov

 24. januára 1984 Apple uviedol na trh vôbec prvý Mac počítač. Išlo o Macintosh 128K, ktorý priniesol grafické rozhranie ovládané myšou aj pre masy.

Z Macintoshu sa stal obrovský úspech, ktorý započal revolúciu vo sfére osobných počítačov a doslova vystrelil Apple do stratosféry. O jeho legendárnej reklame, ktorú natočil Ridley Scott a premiéru mala počas Super Bowlu, by sa taktiež dali písať knihy.

Macintosh nebol prvým osobným počítačom pre masy, ani prvým zariadením, ktorý používal okná, ikony a myš (tým bol jeho predchodca – Lisa). Dokázal však skĺbiť jednoduchosť, prívetivé používateľské rozhranie a dôraz na kreativitu. Stal sa tak priamym predchodcom moderných Macov, ako ich dnes poznáme. Pohyblivé okná aplikácií ovládané myšou dnes používajú všetky osobné počítače a ikonické prvky ako Menu Bar na vrchu obrazovky nájdeme v systéme macOS dodnes.

Prvý Macintosh ponúkal 8 MHz procesor od Motoroly, 128 KB vstavanej pamäte RAM, dva sériové porty a 3,5″ disketovú mechaniku. Z nej sa spúšťal systém Mac OS 1.0, s ktorým ste mohli pracovať na 9-palcovom, čiernobielom displeji. Predával sa za 2 500 dolárov – po prerátaní na dnešný kurz by však išlo až o sumu 5 000 dolárov.

Napriek všetkému boli predaje Macintoshu pre Apple spočiatku sklamaním. Spoločnosť sa aj naďalej spoliehala na predaje staršieho Apple II a Macintosh si srdcia zákazníkov nezískal až do príchodu tretej generácie o niekoľko rokov neskôr.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť