Mac dnes oslavuje 33 rokov

 24. januára 1984 Apple uviedol na trh vôbec prvý Mac počítač. Išlo o Macintosh 128K, ktorý priniesol grafické rozhranie ovládané myšou aj pre masy.

Z Macintoshu sa stal obrovský úspech, ktorý započal revolúciu vo sfére osobných počítačov a doslova vystrelil Apple do stratosféry. O jeho legendárnej reklame, ktorú natočil Ridley Scott a premiéru mala počas Super Bowlu, by sa taktiež dali písať knihy.

Macintosh nebol prvým osobným počítačom pre masy, ani prvým zariadením, ktorý používal okná, ikony a myš (tým bol jeho predchodca – Lisa). Dokázal však skĺbiť jednoduchosť, prívetivé používateľské rozhranie a dôraz na kreativitu. Stal sa tak priamym predchodcom moderných Macov, ako ich dnes poznáme. Pohyblivé okná aplikácií ovládané myšou dnes používajú všetky osobné počítače a ikonické prvky ako Menu Bar na vrchu obrazovky nájdeme v systéme macOS dodnes.

Prvý Macintosh ponúkal 8 MHz procesor od Motoroly, 128 KB vstavanej pamäte RAM, dva sériové porty a 3,5″ disketovú mechaniku. Z nej sa spúšťal systém Mac OS 1.0, s ktorým ste mohli pracovať na 9-palcovom, čiernobielom displeji. Predával sa za 2 500 dolárov – po prerátaní na dnešný kurz by však išlo až o sumu 5 000 dolárov.

Napriek všetkému boli predaje Macintoshu pre Apple spočiatku sklamaním. Spoločnosť sa aj naďalej spoliehala na predaje staršieho Apple II a Macintosh si srdcia zákazníkov nezískal až do príchodu tretej generácie o niekoľko rokov neskôr.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.