Už čoskoro by malo byť možné schovávať predvolené iOS aplikácie

Medzi jednu z dlhoročných sťažností na iOS patrí aj nemožnosť schovať, či odinštalovať predvolené aplikácie. Nový kód objavený v iTunes však naznačuje, že situácia sa môže čoskoro zmeniť.

Ľudia sa na prebytočné aplikácie, ktoré sa nedajú odstrániť, ako napríklad Akcie, či Kompas sťažovali snáď už od predstavenia prvého iPhonu a Apple im zatiaľ veľa pozornosti nevenoval. Práve naopak. V posledných verziách iOS ponuku predvolených aplikácií značne rozšíril a pridal napríklad iBooksPodcasty.

IMG_0344

Tim Cook sa k situácii vyjadril minulý september, no povedal, že ide o delikátny problém a odstránenie systémových aplikácií nie je tak ľahké, ako na prvý pohľad vyzerá. Aplikácie sú často prepojené priamo so systémom a ich odstránenie by teoreticky mohlo spustiť lavínu ďalších komplikácií.

Server AppAdvice však nedávno v iTunes objavil nový kód, ktorý Apple implementoval pre niekoľkými týždňami. Ide o kľúčové hodnoty “isFirstParty” a “isFirstPartyHideableApp”, ktoré sú teraz súčasťou metadát každej aplikácie na App Store a teoreticky naznačujú na systém, ktorý by umožnil ich schovávanie. Tieto hodnoty by systému pomohli rozpoznať, či ide o takzvanú “First Party” aplikáciu (priamo od Applu) a ak áno, či je možné takúto aplikáciu schovať.

Stock-Apps-metadata

Zatiaľ nie je jasné, či vôbec v budúcnosti Apple podobnú funkciu plánuje zaviesť a ešte menej je jasné, kedy ju uvidíme. Vzhľadom na Cookove komenty minulý rok je však zrejmé, že spoločnosť na probléme pracuje už nejaký ten čas a možno sa dočkáme už v najbližšej verzii iOS 10. Tá bude podľa všetkého predstavená v priebehu tohto júna na konferencii WWDC.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť