Už čoskoro by malo byť možné schovávať predvolené iOS aplikácie

Medzi jednu z dlhoročných sťažností na iOS patrí aj nemožnosť schovať, či odinštalovať predvolené aplikácie. Nový kód objavený v iTunes však naznačuje, že situácia sa môže čoskoro zmeniť.

Ľudia sa na prebytočné aplikácie, ktoré sa nedajú odstrániť, ako napríklad Akcie, či Kompas sťažovali snáď už od predstavenia prvého iPhonu a Apple im zatiaľ veľa pozornosti nevenoval. Práve naopak. V posledných verziách iOS ponuku predvolených aplikácií značne rozšíril a pridal napríklad iBooksPodcasty.

IMG_0344

Tim Cook sa k situácii vyjadril minulý september, no povedal, že ide o delikátny problém a odstránenie systémových aplikácií nie je tak ľahké, ako na prvý pohľad vyzerá. Aplikácie sú často prepojené priamo so systémom a ich odstránenie by teoreticky mohlo spustiť lavínu ďalších komplikácií.

Server AppAdvice však nedávno v iTunes objavil nový kód, ktorý Apple implementoval pre niekoľkými týždňami. Ide o kľúčové hodnoty “isFirstParty” a “isFirstPartyHideableApp”, ktoré sú teraz súčasťou metadát každej aplikácie na App Store a teoreticky naznačujú na systém, ktorý by umožnil ich schovávanie. Tieto hodnoty by systému pomohli rozpoznať, či ide o takzvanú “First Party” aplikáciu (priamo od Applu) a ak áno, či je možné takúto aplikáciu schovať.

Stock-Apps-metadata

Zatiaľ nie je jasné, či vôbec v budúcnosti Apple podobnú funkciu plánuje zaviesť a ešte menej je jasné, kedy ju uvidíme. Vzhľadom na Cookove komenty minulý rok je však zrejmé, že spoločnosť na probléme pracuje už nejaký ten čas a možno sa dočkáme už v najbližšej verzii iOS 10. Tá bude podľa všetkého predstavená v priebehu tohto júna na konferencii WWDC.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.