Google, Microsoft, Facebook a ďalší podporujú Apple v spore s FBI

Americké súdy a FBI tlačia na Apple aby poľavil v bezpečnosti svojich iOS zariadení a umožnil im prístup do zašifrovaného iPhonu 5c, ktorý bol použitý pri decembrových teroristických útokoch v San Bernardine.

Apple však odmietol a Tim Cook v stredu prilial olej do ohňa keď zverejnil otvorený list určený svojim zákazníkom. Za Apple sa teraz postavili aj ostatní technologický giganti – Google, Microsoft, Facebook, Twitter a WhatsApp.

Prvý sa ozval šéf Googlu, Sundar Pichai, podľa ktorého je Cookov list veľmi dôležitým prehlásením. Oslabenie bezpečnosti by totiž v mene zákona mohlo viesť k znepokojujúcim následkom.

Neskôr sa pridal aj riaditeľ a zakladateľ populárneho messengera WhatsApp a Microsoft prostredníctvom organizácie RGS, ktorej je spoluzakladateľom. RGS (Reform Government Surveillance) zahŕňa spoločnosti ako AOL, Dropbox, Evernote, Facebook, Google, Apple, Twitter, Yahoo a LinkedIn.

V neposlednom rade svoje stanovisko zaujali dve najväčšie sociálne siete, Facebook a Twitter. Facebook v oficiálnom vyhlásení hovorí, že budú “pokračovať v agresívnom boji proti požiadavkám na oslabenie bezpečnosti systémov”. Riaditeľ Twitteru zas včera podporil Tima Cook v jednoduchom tweete.

K téme sa vyjadril už aj bývalý pracovník NSA a bojovník za ľudské práva, Edward Snowden, podľa ktorého ide o najdôležitejší technologický spor desaťročia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť