Apple odporuje súdnemu príkazu od FBI, odmieta do iOS inštalovať zadné vrátka

Americký federálny súd pokračuje vo vyšetrovaní decembrových teroristických útokov v kalifornskom San Bernardine a podľa najnovších správ prikázal Applu umožniť FBI prístup do strelcovho iPhonu.

Aj napriek súdnemu príkazu sa americká vláda do inkriminovaného telefónu nedokáže dostať, na vine je totiž automatické šifrovanie zabudované do iOS. Podľa FBI je však Apple povinný poskytnúť v prípade pomoc a prístup do iPhonu umožniť. Kalifornský gigant tvrdí opak.

Tim Cook ako odpoveď promptne zverejnil otvorený list pre všetkých zákazníkov, v ktorom objasňuje situáciu a upevňuje svoj postoj voči vládnym požiadavkám a vytvoreniu takzvaných “zadných vrátok” v systéme.

iphone5c-screens

Od iOS 8 sú zariadenia pri nastavení číselného kódu automaticky šifrované a ani Apple ochranu nevie prelomiť. Cook tvrdí, že po dvoch mesiacoch neúspešnej snahy o odomknutie iPhonu ich FBI požiadala o vytvorenie špeciálnej verzie iOS, ktorá by umožnila obísť bezpečnostné funkcie určené na zablokovanie zariadenia po niekoľkých neúspešných pokusoch.

FBI údajne žiada o jednorázovú pomoc len v tomto prípade, Cook však upozorňuje, že akýkoľvek kľúč k zabezpečeniu systému môže a bude v budúcnosti použitý znova. Spoločnosť preto nemôže riskovať inštaláciu zadných dvierok ani v prípadoch štátnej bezpečnosti, vystavili by tak potenciálnemu riziku všetkých ostatných zákazníkov.

Snímka obrazovky 2016-02-17 o 15.00.55

Ak by Apple požiadavkám vyhovel, americká vláda by v budúcnosti mohla získať prístup aj k iPhonom zvyšku populácie – k ich správam, polohe, zdravotným údajom, či dokonca mikrofónu a kamere. Cook list ukončuje tvrdením, že Apple situáciu vôbec neberie na ľahkú váhu, práve naopak. Oponovanie vládnym príkazom je však nutným zlom na zachovanie demokracie a práv zákazníkov na súkromie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.