iOS 16.1 – prehľad noviniek

Apple včera vydal väčšiu aktualizáciu svojho systému pre mobilné zariadenia. Prinášame súhrn toho, čo nové v update nájdete.

Verzia 16.1 prináša predovšetkým funkcie, ktoré to do úvodného vydania iOS 16 “nestihli”. Zároveň však vylepšuje a upravuje aj tie, ktoré boli v systéme od začiatku.

Zdieľaná iCloud knižnica pre fotky

Novinka, ktorá ponúkne možnosť podeliť sa o spoločné spomienky až šiestim používateľom v rámci jednej knižnice. Všetci, ktorí majú prístup môžu fotky pridávať, upravovať či označovať.

Live Activities

Funkcia, ktorá využíva prvok Dynamic Island v hornej časti nových iPhonov. Živé aktivity sú novým typom upozornení, ktoré sa vám zobrazujú v reálnom čase. Live Activities upozornia na blížiaci sa príchod odvozu, letu či športového prenosu.

API tejto funkcie je dostupné aj pre vývojárov, takže postupne môžeme očakávať Live Activities aj v apkách tretích strán.

Zdieľanie kľúčov z apky Wallet

Kľúč od vozidla, hotelovej izby alebo mnohé iné, bude možné zdieľať v rámci Peňaženky prostredníctvom aplikácií ako Správy, WhatsApp a ďalších.

Prispôsobenie zamknutej, resp. domovskej obrazovky

Po ťuknutí na tlačidlo Customize v rámci zamknutej obrazovky je po novom možné voliť medzi úpravou zamknutej alebo domovskej obrazovky (predtým to bolo oddelené).

Apple Fitness+ pre iPhone aj bez Apple Watch

Služba je dostupná v iOS 16.1 a tvOS 16.1 aj bez nutnosti mať Apple Watch, stačí vám predplatné. Treba však počítať s tým, že dáta, ktoré by inak smart hodinky zaznamenali, stratíte.

Clean Energy Charging

Nová možnosť pre nabíjanie iPhonu v iOS 16.1 je dostupná cez prepínač v rámci Nastavení, v sekcii Batéria. Tento režim sa v praxi snaží znižovať uhlíkovú stopu tým, že nabíja, keď je dostupná elektrina s nižšími emisiami.

Odstránenie Peňaženky

Aplikáciu Wallet bude v rámci nového iOS možné odstrániť z vášho zariadenia. V minulosti ste ju mohli maximálne zmazať z domovskej obrazovky.

Percentá batérie

Ukazovateľ v rámci ikonky v pravom hornom rohu je v iOS 16.1 dostupný.

Úprava rozhrania pre Screenshot

Po zatvorení nástroja pre úpravu snímky obrazovky je hore dostupné rozhranie, v ktorom nájdete možnosti pre vymazanie screenshotu, vytvorenie kópie a vymazanie alebo uloženie. Menu bolo predtým v spodnej časti displeja.

Úprava znázornenia úrovne nabitia

Apple v novom update prináša indikátor nabitia, ktorý môžete vidieť v rámci ikonky batérie. Vďaka tomu je lepšie vidno, v akom stave nabitia váš telefón je. Zároveň bolo zväčšené aj písmo pre percentá.

Úroveň nabitia na zamknutej obrazovke

Počas nabíjania bude po novom vždy, keď iPhone prebudíte, viditeľná miera nabitia.

Zmeny pre tapety

Sekcia s tapetami v rámci Nastavení umožňuje po novom prechádzať medzi motívmi v rámci tohto rozhrania. Takisto boli upravené niektoré nastavenia tak, aby boli zrozumiteľnejšie.

Emergency SOS cez satelit

Apple vďaka integrácii do Find My prinesie v novembri túto možnosť pre iPhony 14.

Ovládanie hlasitosti pre AirPods Pro 2

V novom iOS sa viete rozhodnúť, či chcete využívať novú možnosť pre bezdrôtové AirPods Pro 2 – jednoducho použijete prepínač v Nastaveniach pri funkcii Volume Swipe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť