Tim Cook zarobí v roku 2023 len 49 miliónov dolárov, o polovicu menej oproti predošlému roku

O tom, že technologickí lídri majú vysoké mzdy, niet žiadnych pochýb. Tim Cook nie je výnimkou, hoci v roku 2023 zarobí o približne polovicu menej, ako v roku minulom.

CEO spoločnosti Apple totiž v roku 2023 zarobí len približne 49 miliónov dolárov. Je to výrazne menej oproti roku 2023, kedy jeho celoročná mzda predstavovala 99,4 milióna amerických dolárov. Pláca pozostávala zo mzdy vo výške 3 miliónov dolárov, akcií vo výške 83 miliónov dolárov, a iné formy odmeny v celkovej výške 13,4 miliónov dolárov. V roku 2021 zarobil Cook o trochu menej, 98,7 miliónov dolárov.

V roku 2023 však zarobí len približne 49 miliónov dolárov. Cook vlastnou iniciatívou reaguje na spätnú väzbu od akcionárov spoločnosti Apple, a sám požiadal obchodnú komisiu o upravenie jeho ročnej mzdy na uvedenú úroveň. Mzdárska komisia Applu však uviedla, že Apple pod vedením Timothyho Cooka v roku 2022 predviedol výnimočný výkon. V správe pre Americkú obchodnú komisiu tiež uverejnil list akcionárom spoločnosti Apple, v ktorom reflektuje rok 2022:

“Globálne výzvy, ktoré nás dnes sprevádzajú – od inflácie cez vojnu vo východnej Európe až po pretrvávajúci dopad pandémie – predstavujú moment, kedy máme spraviť uvedomelé a premyslené činy. Neznamená to ale, že máme ustúpiť od tvorby budúcnosti. V Appli sme vždy mysleli dlhodobo a to znamená, že naďalej investujeme do inovácie, ľudí a pozitívnych rozdielov, ktoré môžeme spraviť pre svet. Dnes máme najsilnejšiu ponuku produktov a služieb, akú sme kedy mali, a naše technológie sa nikdy nepredviedli užívateľom tak všestranne, ako dnes. A naše najnovšie inovácie pomáhajú mnohým zužitkovať našu kreativitu, spájať sa s našimi milovanými, vyhľadávať zábavu a radosť, a žiť bezpečnejšie a zdravšie životy.”

V liste tiež dodáva, že tímy spoločnosti Apple naďalej bojujú proti klimatickej zmene. Korporát funguje už tri roky uhlíkovo neutrálne, a v súčasnosti sa Apple pokúša presadiť uhlíkovú neutralitu aj v rámci svojho dodávateľského reťazca a fungovania samotných produktov. Ide o dlhodobý cieľ do roku 2030. Spoločnosť plánuje zvyšovať svoje iniciatívy v oblasti ochrany lesov a budovania zdrojov obnoviteľnej energie.

2023 Shareholders Message from CEO Tim Cook

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.