ProMotion onedlho uvidíme aj na základnom iPhone, Face ID sa schová pod displej

ProMotion displeje so 120Hz obnovovacou frekvenciou zažili svoj debut na iPhone 13 Pro a už druhý rok po sebe je táto technológia vyhradená pre Pro modely.

Exkluzívnu dostupnosť majú displeje aj napriek tomu, že v princípe rovnakú technológiu dnes nájdeme na mnohonásobne lacnejších mobiloch s Androidom. Možno aj toto je dôvod, prečo Apple plánuje postupne technológiu sprístupniť na lacnejších zariadeniach. Aspoň to vyplýva z tvrdenia analytika Rossa Younga z firmy Display Supply Chain Consultants (DSCC). Ten na Twitteri zverejnil vyhlásenie, že LPTO panely so 120Hz obnovovacou frekvenciou sa v roku 2025 dostanú aj na základný iPhone.

Znamená to teda, že ProMotion technológia môže byť konečne dostupná o dva roky aj na zariadeniach ako iPhone 17 a iPhone 17 Plus, a nemusí byť obmedzovaná len na Pro a Pro Max, resp. Ultra modely. ProMotion predstavuje označenie pre variabilnú obnovovaciu frekvenciu displeja (VRR), ktorá sa mení v závislosti od zobrazovaného obsahu. Takže, ak užívateľ hrá mobilné hry alebo pozerá videá, je frekvencia displeja vyššia než keď si číta článok v Safari alebo knihu v Apple Books. Toto má napokon priaznivý vplyv na výdrž batérie.

Samozrejme, Apple je Apple a je pokoje možné, že Pro modely využijú novšiu verziu technológie. Totiž, kým iPhone 14 Pro vie znížiť obnovovaciu frekvenciu na 1Hz, iPhone 13 Pro vedel iba na 10Hz, a je preto možné, že kalifornský gigant v prípade základných modelov využije lacnejšiu a staršiu verziu technológie.

Podľa Younga by iPhone 17 a iPhone 17 Plus mohli však konečne využiť aj Always On na zamknutej obrazovke, teda možnosť zobrazovania základných informácií aj na zdanlivo zhasnutej obrazovke. Okrem toho sa očakáva, že tohtoročný iPhone 15 definitívne vymení výrez za Dynamic Island.

Zaujímavé je však aj vyhlásenie, podľa ktorého nás čaká Face ID pod obrazovkou. Dostane ho však len iPhone 17 Pro. Analytik vraví, že už v roku 2025 Apple zmenší Dynamic Island, aby sa senzor tváre Face ID nachádzal pod displejom. Na obrazovke tak zostane už len výrez pre prednú kameru. Ten sa však takisto dlho neohreje. Po vzore výrobcov ako Samsung, ktorí už dnes na drahších zariadeniach experimentujú s ukrytím prednej kamery pod displej, nás v roku 2027 čaká to isté. Konkrétne to budú modely iPhone Pro, ktoré by mohli ako prvé schovať FaceTime kameru pod obrazovku.

Analytik pôvodne očakával, že tieto veci budú dostupné až s príchodom iPhone 16 Pro v roku 2024. Boli tu však problémy s výrobou a funkčnosťou senzorov, preto sa zdá, že ročný odklad je viac ako vítaný.

Zdroj: MacRumors (#2)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť