Apple od vás vykúpi 52-tisícový Mac Pro za 970 dolárov

Logic Pro X 10.5 Pro Display XDR Mac Pro
Apple si je vedomý cien, za ktoré predáva svoje produkty, a v snahe maximalizovať predaje ponúka trade-in program. Teda výmenný program, kde môžete Applu predať svoje staré zariadenie výmenou za zľavu na nové.

Funguje to tak pri iPhone a iPade, tak aj v prípade Macu. Tam však môžete naraziť na veľmi kurióznu vec, najmä ak ste si od kalifornskej spoločnosti kúpili niektorú z vyšších či CTO/BTO konfigurácií. Taký Mac Pro z roku 2019 od vás Apple môže vykúpiť iba za 1/50 ceny.

Na kuriozitu poukázal David Imel, člen tímu známeho tech-bloggera Marquesa Brownleeho a jeho projektov ako sú The Studio či podcast Waveform: The MKBHD Podcast. V minulosti tiež pracoval ako vrchný redaktor pre Android Authority a tiež ako systémový inžinier v spoločnosti Intel. Procesor od tejto firmy dnes poháňa jeho Mac Pro, konieckoncov je to posledný Mac, ktorý ešte aj v roku 2023 beží na platforme, s ktorou Apple končí.

A práve tento Mac Pro, v najvyššej konfigurácii za 52 199 dolárov, majú aj v tíme Marquesa Brownleeho. Po predstavení nového MacBooku Pro sa Imel rozhodol pozrieť, za koľko by ho Apple odkúpil, a ostal oprávnene šokovaný. Prístroj totiž podľa oficiálneho screenshotu Apple odkúpi len za 970 dolárov, čiže menej ako 50-násobok ceny, za ktorú mu ho Apple iba pred tromi rokmi predal. Ide dokonca o tak nízku odkupnú hodnotu, že počítač nie je možné vymeniť ani len za základný iPhone 14 Pro, ktorého cena začína o 30 dolárov drahšie. Mimochodom, Apple si naďalej za najdrahšiu konfiguráciu Mac Pro pýta takmer 54 950 dolárov.

Na Twitteri tak rozvíril diskusiu o medzi profesionálnymi aj bežnými užívateľmi. Napríklad CEO spoločnosti Virtuoso spomenul, že dnes najdrahší procesor na svete, 64-jadrový AMD Threadripper, stojí 5 000 dolárov. Adam Nash, zakladateľ digitálnej nadácie :Daffy, poukázal pre zmenu na skutočnosť, že Apple obvykle vymeriava výkupné ceny podľa predajných na eBayi, prípadne iných bazároch, ale v tomto prípade to tak zjavne nebude – vzhľadom na to, že rôzne konfigurácie možno nájsť za ceny niekde okolo 9 000€.

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?