Problematická motýliková klávesnica vyjde Apple na 50 miliónov dolárov

Spoločnosť musí sumu zaplatiť v rámci súdneho vyrovnania.

Krehké ako motýľ

Proces, ktorý začal ešte v roku 2018, sa týka MacBookov, MacBookov Pro a MacBookov Air, ktoré boli touto nešťasťnou klávesnicou vybavené. Šlo o zariadenia predané v rozmedzí rokov 2015 až 2019.

Zákazníci z viacerých štátov USA sa na súd obrátili s tvrdením, že Apple vedel o chybovosti motýlikového mechanizmu v klávesnici, no tajil to a naďalej predával počítače s touto klávesnicou.

Problémy sa prejavili krátko po tom, čo sa prvé MacBooky dostali k svojim novým majiteľom. Šlo napríklad o “mrznutie” kláves či naopak ich opakovanie, spôsobené prachom či inými časticami, ktoré sa dostali do mechanizmu. To samozrejme spôsobilo veľkú kritiku klávesnice.

Kalifornská spoločnosť preto v lete 2018 spustila oficiálny program na opravu. Ten bol však dostupný iba po dobu štyroch rokov a navyše v servise menili chybnú klávesnicu za rovnaký typ, čo neskôr zapríčinilo opakovanie problémov, ktoré však už neboli kryté servisným programom. Predbežný verdikt uvádza, že značka problémy neriešila dostatočne.

Tri neúspešné pokusy

Apple celkovo vyrobil tri generácie klávesnice s motýlikovým mechanizmom, všetky však mali svoje problémy. Nakoniec značky pristúpila k náhrade nespoľahlivého typu tzv. nožnicovým mechanizmom klávesnice. Posledná motýliková klávesnica bola vyradená pred dvomi rokmi. Všetky Macy v ponuke značky tak aktuálne disponujú spoľahlivejšou alternatívou v podobe vyššie spomenutej nožnicovej klávesnice.

Pokiaľ ide o kompenzácie jednotlivých zákazníkov, ktorí spĺňajú podmienky, právnici odhadujú sumy vo výške do 400 dolárov pre jednotlivca v prípade, že vymenil viacero klávesníc. Kompenzáciu 125 dolárov má dostať zákazník po výmene jednej klávesnice a 50 dolárov pre tých, ktorý menili jednotlivé klávesy.

Dohoda o vyrovnaní je predbežná a musí ju odobriť sudca, ktorý prípad dozoruje.

zdroj: Reuters

komentáre
  1. Sami si za to mozu – od zaciatku sa vedelo, ze aka je problematicka, a napriek tomu ju roky montovali do notebookov.

    2
    0
  2. Mne sa to prejavilo az na 3. rok, vymenil som klavesu bezplatne a u novej to prislo tak po roku. Proste ti mikro spinky, ci ako to nazvat, co to drzia sa lamu :/ Z clanku mi nie je jasne, ci si mozem casom ist opat bezplatne vymenit klavesnicu ?

    2
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.