iOS 16 prináša nové možnosti komunikácie a zdieľania

Čo ponúkne update operačného systému pre mobilné zariadenia Apple predstavený počas tohtoročnej WWDC?

Odomknutie možností Zamknutej obrazovky

Ak by sme to mali zhrnúť jednou vetou, tak široké možnosti prispôsobenia a personalizácie ako aj nové funkcie pre komunikovanie. iOS 16 bude obsahovať doteraz najširšie možnosti prispôsobenia zamknutej domovskej obrazovky. Nastaviť si budete môcť vlastné písma, ich farebnosť či zalomenie ako aj efekt vrstiev, kedy je časť vizuálu akoby pred UI prvkami, čo vytvára dojem hĺbky.
Na zamknutej obrazovke pribudnú aj wdigety, ktoré sa inšpirujú v watchOS. Najdôležitejšie info tak uvidíte na prvý pohľad – môže ísť o udalosti z kalendára, počasie, úroveň nabitia, budíky a podobne. Zmenou prešli aj upozornenia. Tie sa po novom zobrazia od spodného okraja displeja.
Apple sa v novom iOS pozrel detailnejšie na už existujúci režim Focus, ktorý je v update prepojený so zamknutou obrazovkou. Pre aktiváciu konkrétneho režimu sústredenia stačí swipnúť na príslušnú zamknutú obrazovku. Podľa zvolenéhé Focusu sa prispôbí aj miera a obsah zobrazených informácií.

Rodinný iCloud pre fotky aj Live Text vo videu

Nový spôsob ako sa podeliť o fotky s rodinou prináša samostatná knižnica v rámci iCloudu, ktorá umožní kolaboráciu až šiestim používateľom. Automatické ukladanie do tejto knižnice bude možné prepnutím v apke Fotoaparát.
Funkcia Live Text, ktorá vám z fotiek prečíta texty, bude v iOS 16 dostupná aj pre video. Stačí klip zastaviť a následne interagovať s daným záberom. Možnosťou bude aj prepočet mien, preklad a podobne. Novinkou pre fotky je aj funkcia Visual Look Up. Tá umožní vyrezať zo záberu subjekt a ten následne poslať napríklad v správe. Funkcia má takisto rozpoznávať vtáky, hmyz či sochy.

Správy už vymažete

Nové funkcie dostali aj Správy. Poteší (konečne) pridaná možnosť zrušiť poslanie správy, či naopak obnovenia tej nedávno vymazanej. Konverzácie bude možné označiť ako neprečítané. Novinkou v apke je aj funkcia SharePlay, ktorá umožní synchronizované sledovanie alebo počúvanie obsahu počas komunikácie.
Novinky neobišli ani mailovú aplikáciu. Odosielanie e-mailov bude možné naplánovať v čase alebo zrušiť ich odoslanie do určitého času. Ak zabudnete napríklad priložiť prílohu, apka vás na to upozorní.  Takisto si môžete nechať pripomenúť neskôr konkrétnu správu alebo ak vám adresát neodpíše. Premenou prešlo aj vyhľadávanie, pri ktorom Apple sľubuje presnejšie výsledky.

Nový CarPlay a viac možností pre ID doklady

Kľúče a ID dokumenty v Peňaženke dostanú v novom iOS rozšírenú podporu. Používatelia budú môcť použiť svoje ID v aplikáciách, ktoré vyžadujú overenie identity a veku.
Zaujímavosťou je aj nová generácia CarPlay, ktorá má byť viac integrovaná do hardvéru vozidla. Rozhranie bude schopné zobrazovať údaje a obsah na viacerých obrazovkách v aute, čo má priniesť konzistentnosť. Možné bude ovládanie rádia, zmena nastavenia klimatizácie či sledovanie údajov vozidla. Takisto si budete môcť vybrať z rôznych dizajnov UI.
zdroj: Apple
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.