ESET odhalil nový malvér CloudMensis zacielený na používateľov macOS, ktorý kradne citlivé dokumenty a špehuje

Výskumníci spoločnosti ESET odhalili doposiaľ neznámy macOS backdoor, ktorý špehuje používateľov skompromitovaných počítačov Mac a na komunikáciu s útočníkmi využíva výhradne služby verejných cloudových úložísk.

Schopnosti tohto malvéru, ktorý ESET pomenoval ako CloudMensis, jednoznačne ukazujú, že cieľom útočníkov je zbieranie informácií o obetiach. Škodlivý kód určený na špehovanie dokáže vynášať dokumenty, zaznamenávať stlačenia klávesnice, prehliadať e-mailové správy, prílohy aj súbory na externých úložiskách a vyhotovovať snímky obrazovky.

Malvér CloudMensis predstavuje hrozbu pre používateľov počítačov Mac, no jeho mimoriadne obmedzené šírenie naznačuje, že je použitý ako súčasť cielenej operácie. Podľa analýzy spoločnosti ESET využívajú útočníci CloudMensis na špecifické ciele, ktoré sú pre nich zaujímavé. Využívanie zraniteľností na obídenie bezpečnostných systémov operačného systému macOS nasvedčuje tomu, že útočníci sa aktívne snažia maximalizovať úspešnosť špionážnej kampane. Počas analýzy výskumníci spoločnosti ESET nenašli žiadne doposiaľ neznáme (zero-day) zraniteľnosti, ktoré by zneužili útočníci. Používateľom preto odporúčame uistiť sa, že majú najnovšiu verziu operačného systému. Aktualizácia by mala prinajmenšom zabrániť obídeniu bezpečnostných mechanizmov.

„Zatiaľ nevieme, ako sa CloudMensis prvotne šíri a kto sú obete. Všeobecná kvalita kódu a nedostatok kamuflujúcich prvkov však naznačujú, že útočníci nie sú úplne doma v oblasti vývoja počítačov Mac a nie sú príliš pokročilí. Aj napriek tomu vynaložili veľa prostriedkov na to, aby bol malvér CloudMensis silným špionážnym nástrojom predstavujúcim hrozbu pre potenciálne obete,“ vysvetľuje Marc-Etienne Léveillé, výskumník spoločnosti ESET, ktorý analyzoval malvér CloudMensis.

Akonáhle CloudMensis získa oprávnenie na spúšťanie kódu a administrátorské práva, spustí v prvej fáze malvér, ktorý cez cloudové úložiská v rámci druhej fázy získa viac schopností.

Táto druhá fáza predstavuje omnoho väčší komponent nabitý schopnosťami na zbieranie údajov zo skompromitovaných Macov. Zámerom útočníkov je v tomto prípade vynášanie dokumentov, vyhotovovanie screenshotov, prehľadávanie e-mailových príloh či iných citlivých dokumentov. Dokopy disponuje malvér 39 príkazmi zameranými na špehovanie.

CloudMensis zneužíva cloudové úložiská na prijímanie príkazov od útočníkov aj na vynášanie dokumentov. V rámci schémy využíva tri rôzne služby: pCloud, Yandex Disk a Dropbox. Konfigurácia zahrnutá v analyzovanej vzorke obsahuje autentifikačné tokeny pre pCloud a Yandex Disk.

Ako CloudMensis využíva cloudové úložiská

Metadáta zo služieb cloudových úložísk odhaľujú zaujímavé zistenia o kampani, napríklad, že začali prenášať príkazy botom 4. februára 2022.

Spoločnosť Apple potvrdila prítomnosť spyvéru zacieleného na používateľov jej produktov a predstavila nový Lockdown Mode pre iOS, iPadOS a macOS, ktorý zakazuje funkcie často zneužívané na spustenie kódu a nasadenie malvéra.

Viac technických informácií o malvéri CloudMensis sa dočítate v špeciálnom blogu na stránke WeLiveSecurity. Najnovšie zistenia výskumníkov spoločnosti ESET nájdete na Twitteri ESET research.

 

O spoločnosti ESET

Už viac ako 30 rokov vyvíja spoločnosť ESET popredný softvér a služby zamerané na IT bezpečnosť a ochranu podnikov, kritickej infraštruktúry a domácností z celého sveta pred čoraz sofistikovanejšími digitálnymi hrozbami. V rámci širokej škály riešení určených pre koncové a mobilné zariadenia až po šifrovanie a dvojúrovňové overovanie prináša ESET svojim zákazníkom vysokovýkonné a zároveň jednoducho použiteľné produkty, ktoré chránia bez zbytočného rušenia 24 hodín denne, pričom ochranné mechanizmy sa aktualizujú v reálnom čase, aby boli používatelia vždy v bezpečí a firemná prevádzka mohla fungovať bez prerušení. Keďže hrozby sa neustále vyvíjajú, na svojom vývoji musí pracovať aj IT bezpečnostná spoločnosť, ktorá chce napomáhať k bezpečnému používaniu technológií. Na tomto cieli a podpore lepšej spoločnej budúcnosti pracuje spoločnosť ESET prostredníctvom svojich centier výskumu a vývoja v rôznych kútoch sveta. Viac informácií nájdete na stránke www.eset.sk, prípadne nás môžete sledovať na sociálnych sieťach LinkedIn, Facebook Twitter.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

iStores prináša prémiový zážitok z Apple produktov do novootvorenej predajne v bratislavskom Avione

iStores, najväčší predajca produktov Apple na Slovensku, otvára 22. marca 2024 v bratislavskom Avione prvú predajňu Apple Premium Partner (APP), ktorá je svojím konceptom, úrovňou služieb a zákazníckym zážitkom doposiaľ najbližšie k predajniam Apple Store. Jediný priestor svojho druhu na Slovensku ponúkne na ploche 250 m2 nielen širokú škálu produktov Apple, ale aj kompletný servis, poradenstvo a unikátnu zákaznícku skúsenosť prostredníctvom školení a workshopov v jedinečnom interiéri s prémiovým vybavením.