5 spôsobov, ako vzbudiť u vašej dcéry záujem o vedu

Medzinárodný deň žien a dievčat vo vede sa na celom svete oslavuje 11. februára. Je to dobrá príležitosť zamyslieť sa nad budúcnosťou vašej dcéry. Čo môžete urobiť, aby kariéra v technike alebo informatike bola pre ňu rovnako prirodzenou voľbou ako štúdium humanitných vied?

Správa Európskej komisie „She Figures 2021“ uvádza, že európske ženy tvoria 41 % všetkých vedcov a inžinierov, 33 % výskumníkov a iba 22 % pracovníkov v IT. Prečo sú v prostredí STEM (veda, technika, inžinierstvo, matematika) stále vo väčšine muži?

Podľa online časopisu „Science of Learning“ (článok 4/19/2019) neexistujú žiadne dôkazy o biologických rodových rozdieloch v procese učenia sa predmetov STEM. Napriek tomu si dievčatá len zriedka vyberajú vedu ako svoju kariéru. Médiá sa väčšinou zameriavajú na presviedčanie tínedžeriek o tom, aké dôležité je perfektne vyzerať, a nie na to, aby im ukázali osobnostné vzory. Taktiež, podľa amerického prieskumu State of Science Index si 88 percent respondentov myslí, že v oblastiach STEM je potrebné zvýšiť diverzitu a inklúziu, no priznávajú, že ženy a menšiny čelia veľkým prekážkam.

„Dievčatá si začínajú vytvárať kariérne plány vo veku 11 – 15 rokov. Vtedy ich buď povzbudíme, aby sa venovali STEM, alebo sa vydajú inou cestou,“ zdôrazňuje Soňa Roventa-Hakszer, East Europe Region & Country Leader zo spoločnosti 3M. Cieľom 3M je podporovať ženy na profesionálnych a manažérskych pozíciách vo výrobných odvetviach.

Ako môžete inšpirovať svoju dcéru, aby využívala svoj potenciál a rozvíjala lásku k vede už od útleho veku? Máme pre vás niekoľko rád.

1. Vytvorte prostredie podpory

Postarajte sa, aby mala vaša dcéra predovšetkým u vás doma bezpečný priestor na objavovanie sveta – bude skvelé, ak spolu urobíte niečo kreatívne! Je tiež dôležité, aby sa rozvíjala s podobne zameranými rovesníkmi. Povzbudzujte ju, aby chodila do vedeckých krúžkov alebo organizácií aj mimo školy. Nemusí byť len v zbore alebo chodiť na balet – vyskúšajte zaujímavé kurzy v BRICK BY BRICK zamerané na praktické zručnosti detí.

2. Bojujte proti stereotypom

Pokúste sa formovať osobnosť svojho dieťaťa napriek tvrdeniam typu „to sa pre dievča nehodí“. Tlak týchto zdanlivo nevinných slov môže vašej dcére spôsobiť problémy so sebavedomím. Vybudujte si zvyk pozerať sa na svoju dcéru cez jej potenciál, nie cez pohlavie. Povzbudzujte ju, aby vyskúšala aktivity, ktoré stereotypne považujeme za „chlapčenské“. Poskytnite tiež priestor svojej dcére, aby sa mohla slobodne prejavovať a zúčastňovať sa na rozhovoroch dospelých. To jej pomôže rozvíjať pocit, že je dôležitá a jej hlas sa počíta.

3. Ukážte jej úspešné ženy z oblasti STEM

Podporte svoju dcéru pri hľadaní ženských vzorov v jej okolí. Začnite v škole – mnohé vzdelávacie inštitúcie majú zaujímavé iniciatívy, ktoré presahujú rámec štandardnej náplne vyučovacích hodín. Širokú škálu príležitostí zameraných na mladé dievčatá ponúkajú rôzne mentorské programy využívajúce spoluprácu medzi firmami a mimovládnymi organizáciami.

„Študentky si väčšinou nevolia technickú cestu, pretože si zvyčajne nespájajú technickú oblasť so záujmami žien alebo pretože si neuvedomujú, že túto možnosť majú a že sú ženy, ktoré dosiahli v oblasti STEM veľké úspechy. V 3M vo všeobecnosti posilňujeme postavenie žien a spúšťame projekty na zvýšenie sebaúcty a sebavedomia dievčat – bez ohľadu na to, akú oblasť vzdelávania si vyberú,“ hovorí Soňa Roventa-Hakszer.

4. Učte prostredníctvom zábavy

Učenie môže byť zábava. S lupou či ďalekohľadom sa vydajte na prechádzku pozorovať prírodu – zistite, aké rastliny rastú v blízkom parku alebo aký zaujímavý hmyz tam nájdete. Hrajte sa v „domácom laboratóriu“ a robte experimenty s produktmi, ktoré nájdete v kuchyni.

Povzbudzujte svoju dcéru, aby sledovala zaujímavé kanály, napríklad: NajprvDeti, Strom života, Vedátor, JurajVie, matika za 3 minúty. Zaujímavosti a úžasné príbehy budú dievča motivovať k samostatnému objavovaniu a nadšenci zo STEM jej budú inšpiráciou pre ďalší vývoj v tomto smere.

5. Ukážte, že veda je všade

Prečo sú listy rastlín zelené? Ako z múky vznikne cesto? Skúste na takéto otázky odpovedať podľa vedeckých poznatkov. Nesnažte sa vymýšľať fantastické príbehy. Vaša dcéra tak zistí, že veda nie je len školská úloha z matematiky alebo biológie, ale niečo, čo nás obklopuje na každom kroku.

Musíte poznať odpoveď na každú otázku? Rozhodne nie! Ukážte svojej dcére, že aj vy chcete pokračovať vo svojom rozvoji a hľadajte odpovede spolu s ňou. Navštívte Zážitkové centrum vedy Aurelium v Bratislave alebo zábavný vedecký park pre popularizáciu vedy VIDA! v Brne. Spoločné hľadanie odpovedí pomôže dievčaťu vybudovať si sebavedomie a navyše aj dôveru vo vedu. Nebude sa báť priznať, že jej vedomosti nie sú dokonalé, a zároveň sa naučí hľadať informácie sama. Ženy sú bystré, zodpovedné a kreatívne, takže je dôležité, aby boli ich hlasy vypočuté – rovnocenne s názormi mužov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *