Vyšiel iOS 15: tu sú najzaujímavejšie funkcie

Apple včera vydal veľké aktualizácie pre iOS a iPadOS. Čo nové prinášajú?

Live Text

Funkcia, ktorá zaujala už pri prezentácii nového systému v lete na konferencii WWDC prináša možnosť interaktívne pracovať s textami na fotkách, priamo z apky Kamera. Stačí si napríklad odfotiť reklamný nosič s informáciami a následne napríklad zavolať na uvedené číslo, poslať mail, či vyhľadať trasu. iOS 15 si poradí aj s písaným textom.

Focus

Zaujímavou novinkou je aj režim Focus. Ten možno označiť ako nadstavbu známeho módu Nerušiť. Novinka pomáha nastaviť si mieru “vyrušovania” pomocou presetov či vlastných nastavení. Môžete si tak zvoliť úplne nerušenie, či vybrať typy notifikácií, na ktoré vás systém upozorní. Funkcia je prepojená s domovskou obrazovkou, vďaka čomu sa vám môže zobraziť prispôsobená prvá obrazovka podľa toho, na čo sa chcete sústrediť.

Notifikácie

Keď už je reč o upozorneniach, tie získali v novom iOS osviežený dizajn. Sú prehľadnejšie a vizuálne výraznejšie, s fotkami kontaktov a väčšími ikonkami apiek. Užitočné je aj ohlasovanie notifikácií cez AirPods, ktoré je dostupné pre všetky aplikácie – aj tie od tretích strán.

Upozornenia, ktoré nie sú príliš naliehavé sú zoradené v balíkoch a zobrazované v predvolenom čase. Nový sumár v iOS 15 radí notifikácie podľa priority, takže tie podstatné uvidíte ako prvé.

Safari

Natívny webový prehliadač Apple dostal nový vzhľad. Vývojári pomerne výrazný redizajn testovali v rámci bety a niektoré zmeny neskôr vynechali. V konečnom dôsledku tak Safari prichádza vo svojej mobilnej s novou podobou, ktorá však pôsobí povedome z predošlého iOS.

Zmenou, ktorú určite neprehliadnete je presun URL baru na spodný okraj displeja, čo sa hodí obzvlášť na modeloch s väčšou uhlopriečkou. Swipe do strán umožňuje prechod medzi kartami a swipe smerom hore zobrazí všetky otvorené karty. Taby je po novom možné zoskupovať do skupín s prispôsobiteľnými názvami.

Spotlight

Systémové vyhľadávanie prináša obsiahlejšie výsledky a po novom hľadá aj fotky, či dokonca výrazy odvodené od textov na vašich fotkách (šikovné prepojenie s funkciou Live Text).

FaceTime

Komunikačná aplikácia získala hneď niekoľko vylepšení – priestorový zvuk, portrétový režim známy z fotoaparátu či funkciu SharePlay. Tá umožňuje spoločné sledovanie audiovizuálneho obsahu v rovnakom čase.

Okrem toho sú k dispozícii nové režimy mikrofónu. Hlasová izolácia stlmí šum v pozadí a potiahne do popredia váš hlas, Široké spektrum zase prenáša nefiltrovaný zvuk okolia. Štandardný mód je vyváženou zmesou oboch režimov.

FaceTime prichádza s aktualizovaným zobrazením v mriežke so zvýraznením dlaždice človeka, ktorý aktuálne hovorí.

Vďaka odkazom na FaceTime hovor je teraz možné komunikovať aj s ľuďmi, ktorí nevlastnia Apple zariadenie – napr. na Androide či Windowse. Stačí im poslať odkaz.

Správy

Pribudli nové memoji s ešte širšou paletou výrazov, doplnkov či oblečenia.

Počasie

Aplikácia prichádza s novými animovanými pozadiami a prekopaným rozložením prvkov.

Fotky

V iOS 15 je k dispozícii obsiahlejší panel s užitočnými metadátami a zároveň je možné identifikovať pomocou strojového učenia rastliny, zvieratá a lokácie.

Poznámky a pripomienky

Obe aplikácie získali podporu pre tagy, ich tvorbu či prístup cez tag browser.

Prekladač

Prekladanie textov z podporovaných jazykov je v iOS 15 dostupné naprieč celým systémom. Prekladať je možné aj texty z fotiek vďaka Live Text funkcii.

Mapy

Natívna navigácia prichádza s podrobnejšími mapami ulíc a prepracovanými mestskými lokalitami v podporovaných regiónoch. Novinkou sú tak 3D modely diaľničných uzlov, budovy, stromy či ďalšie detaily.

iCloud

Platené členstvo v cloudovej službe dostalo nový názov iCloud+. iCloud získal vylepšenia zamerané na súkromie ako napríklad Private Relay. Funkcia v praxi nezobrazí pri používaní Safari vašu IP adresu či to, čo ste hľadali.

Find My

Hľadanie je možné aj pri vypnutom zariadení a dokonca aj potom, čo bolo vymazané. Ľuďom, ktorí sa pokúšajú používať vymazaný iPhone sa zase zobrazí info o tom, že zariadenie je stále možné vystopovať.

Ktorá z noviniek v iOS 15 vás zaujal najviac?

zdroj: Apple

komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.