Pixelmator Pro pridáva podporu pre LUT

Obľúbený editor pre vizuály prichádza s aktualizáciou, v ktorej okrem iného vývojári doplnili podporu pre súbory LUT.

O čo ide? LUT, alebo aj Lookup Tables možno prirovnať k presetom alebo univerzálnym filtrom. V praxi menia vzhľad záberov či už ide o fotografiu alebo video.

LUT je súborom inštrukcií, ktoré aplikácii povedia, akým spôsobom má upraviť farebnosť daného obrázku alebo videa. V novej verzii Pixelmatoru Pro je možné LUT súbory importovať a následne aplikovať na zábery spôsobom akoby šlo o preset či filter.

Obvykle nie je možné LUT dodatočne upravovať, Pixelmator Pro však vďaka strojovému učeniu umožňuje detailné ladenia v rámci apky. Pomocou drag and drop je možné aplikovať daný LUT a nechýba ani možnosť prezerať si živé náhľady záberov po aplikovaní. Aktualizácia nezabúda ani na možnosť konverzie LUT na farebné úpravy.

Tie môžu byť následne exportované opäť do LUT v prípade potreby – napr. pre prácu vo Final Cut Pro či iných kompatibilných aplikáciách na prácu s videom a (3D) grafikou. Súčasť novej verzie je aj kolekcia LUT súborov, ktoré ponúkajú na výber rôzny vzhľad – od filmových po grayscale.

Pixelmator je dostupný pre Macy s M1 aj staršími Intel procesromi ako tzv. univerzálna aplikácia. Pre používateľov, ktorí vlastnia staršiu verziu softvéru ide o bezplatný update, inak stojí Pixelmator Pro 43,99€ a je k dispozícii v App Store.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.