Čo je to WiFi Mesh a ako vám zrýchli internet?

Zdroj obrázka: Bigstockphoto.com
Je mnoho spôsobov, ako zlepšiť WiFi signál. Technológie ako WAP, WiFi Mesh a WiFi Extender patria k tým najznámejším. Pre domácnosť je však najlepším riešením WiFi Mesh. Viete, prečo je to tak?

Čo môže za slabý WiFi signál?

Je mnoho faktorov, ktoré vás môžu obrať o stabilný a rýchly internet na doma. Ak je váš dodávateľ internetu spoľahlivý a váš WiFi router kvalitný, slabý signál bude pravdepodobne spôsobený jednou z týchto štyroch vecí:

Rušenie okolitými signálmi
Ak sa v okolí nachádza vyšší počet WiFi routerov, môžu operovať na rovnakých kanáloch, čo znamená, že sa ich signál kryje. To často spôsobuje výpadky či pomalší príjem a odosielanie dát.

Veľa stien
WiFi signál sa dá prirovnať k zvuku z reproduktora. Ak je reproduktor v izbe na druhej strane domu, budete radi, ak budete vôbec hudbu počuť. Väčší reproduktor síce zosilní zvuk, no jeho kvalita ostáva rovnaká. Aj preto často nestačí len silnejší router.

Vyťaženosť siete
V tejto dobe už na WiFi nepripájate len váš telefón a počítač. Bezdrôtové pripojenie na internet dnes potrebujú už aj niektoré vysávače, chladničky, termostaty či svetlá. Ak máte takúto inteligentnú domácnosť, vášmu routeru to dáva zabrať.

Vzdialenosť
Tak ako pri reproduktore, väčšie vzdialenosti majú vplyv aj na WiFi signál. Ak teda máte veľký pozemok so záhradou, či väčší dom alebo kanceláriu, budete obmedzovaní vzdialenosťou od routeru.

WiFi Mesh: Najefektívnejšie riešenie pre modernú domácnosť

Zatiaľ čo jeden router si môžete predstaviť ako samostatný reproduktor, ktorý nepočuť na druhej strane domu, WiFi Mesh je priam domáce kino. Je to systém viacerých prepojených prístupových bodov, ktoré nazývame uzly.

Tieto uzly medzi sebou navzájom komunikujú a vždy presmerujú signál cez ten najvhodnejší z nich. Ich výhodou oproti WiFi Extenderu je, že signál nestráca na sile. WiFi mesh je aj veľmi odolný voči poruchám. V prípade chyby jedného uzla sa signál automaticky presmeruje na druhý najbližší uzol.

Ďalšie výhody WiFi Meshu

Bezpečnosť
Pomocou WiFi Meshu si môžete nastaviť viaceré prístupové body, ktoré nie sú navzájom prepojené. Čo to pre vás znamená? Pri nabúraní sa do jedného z týchto bodov sa hacker nevie dostať k vašim údajom, pretože tie sa prenášajú cez iný bod. Navyše môžete nastaviť nezaheslovaný prístup pre hostí, ktorý bude mať obmedzenú rýchlosť, a hostia tak nebudú naplno zaťažovať vaše osobné pripojenie.

Jednotná WiFi sieť
Pri WiFi extenderi, čo je niečo ako predlžovačka pre bezdrôtovú sieť, sa musíte pripojiť na iný prístupový bod vždy, keď chcete byť pripojení na rýchlejšiu sieť. Ak máte v blízkosti router, musíte sa odpojiť z extenderu na router a naopak. WiFi Mesh automaticky zistí, pri ktorom uzle je vaše zariadenie, a upraví smerovanie signálu.

Jednoduchosť inštalácie
WiFi uzly sú bezdrôtové a nenápadné. Môže ich teda rozmiestniť hocikto a ich inštalácia si nevyžaduje profesionála. Netreba ani vŕtať do steny alebo naťahovať metre kábla. Nastavenie je tiež priamočiare a jednoduché. Trvá zopár minút a zvládnete ho aj bez programátora.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.