Chromebooky minulý rok prekonali predaje Macu

Poprvýkrát tak hardvér od Google v číslach tromfol Apple celoročne a svoj trhový podiel zvýšil svoj podiel na úkor Windowsu.

Počítače, na ktorých beží Chrome OS, už v minulosti Mac prekonali, no šlo vždy “iba” o štvrťročné výkyvy. Rok 2020 však priniesol pôsobivý výsledok, kedy sa Chromebookom podarilo získať výrazne vyšší trhový podiel a prvýkrát predbehnúť Apple v celoročnom rebríčku predajov.

Jednotkou stále ostáva Windows, no práve z jeho podielu si výrazne “odhryzol” Google aj Apple.

Ide o veľký úspech pre Chromebook a naopak varovanie pre PC aj Mac platformu, ako aj signál pre vývojársku komunitu. Aplikácie a hry určené pre Chrome OS už nepredstavujú zanedbateľnú kategóriu.

Plaforma od Google rástla za posledné roky kontinuálne a minuloročný rekord je tak aj výsledkom tohto dlhodobého trendu. Otázkou je, či bude Chromebook v úspešnom ťažení pokračovať a nakoľko to bude na úkor Windows PC.

Doterajší kráľ rebríčka totiž spadol pod 80% podiel prvýkrát za desať rokov.

zdroj: Geek Wire

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

iStores prináša prémiový zážitok z Apple produktov do novootvorenej predajne v bratislavskom Avione

iStores, najväčší predajca produktov Apple na Slovensku, otvára 22. marca 2024 v bratislavskom Avione prvú predajňu Apple Premium Partner (APP), ktorá je svojím konceptom, úrovňou služieb a zákazníckym zážitkom doposiaľ najbližšie k predajniam Apple Store. Jediný priestor svojho druhu na Slovensku ponúkne na ploche 250 m2 nielen širokú škálu produktov Apple, ale aj kompletný servis, poradenstvo a unikátnu zákaznícku skúsenosť prostredníctvom školení a workshopov v jedinečnom interiéri s prémiovým vybavením.