Ceny zariadení Apple môžu kvôli čipom rásť

Výroba komponentov je náročnejšia a podľa nového reportu to pocítia aj zákazníci značky.

Už minulý týždeň informoval portál DigiTimes, že tohtoročný iPhone 13 možno príde s navýšenou cenou. Apple tento krok zvažuje kvôli vyšším nákladom na  nákup čipov. Nárast cien u výrobcov je spôsobený celosvetovým nedostatkom týchto komponentov a má mať dopad aj na ďalšie produkty

Dvorný dodávateľ pre Apple, spoločnosť TSMC, aktuálne navyšuje svoje ceny. Už v minulosti pritom boli jeho čipy približne o pätinu drahšie ako u konkurencie. Dopad nových cien bude viac citeľný budúci rok, keďže TSMC stále vybavuje existujúce objednávky, nacenené “starými” cenami.

Vývojári čipov ako Qualcomm na rast cien u TSMC pravdepodobne zareagujú presunutím nákladov na výrobcov zariadení, medzi ktorých patrí aj Apple. Pre kalifornskú značku dodáva TSMC aj priamo – ide o čipy ako M1 či A14.

Dopad na samotných zákazníkov má byť podľa odhadov citeľný. Smartfóny či počítače tak budú stáť viac. Prognózy hovoria o možnom raste cien najmä v high-end segment, čím sa odbremení stredná a nižšia trieda produktov.

Ceny čipov majú ostať naďalej vysoké, keďže značky sa stále pokúšajú o čoraz menší a pokročilejší výrobný proces. Podľa iných názorov ceny klesnú, keď sa zníži aktuálny vysoký dopyt po čipoch.

zdroj: Nikkei Asia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.