Čaká nás univerzálna nabíjačka? Európska únia plánuje novú reguláciu

Návrh novej legislatívy chce predstaviť do leta. Nejde pritom o novú tému, o jednej nabíjačke pre elektroniku sa hovorí už takmer desaťročie.

Tentoraz to EÚ skúša z pohľadu udržateľnosti a obehovej ekonomiky. Ročne by tak podľa odhadov mohla Únia znížiť objem elektronického odpadu.

Nová iniciatíva dáva veciam jasnejšie kontúry. Jej zámerom je, aby sa k novým smartfónom nepribaľovali ďalšie nabíjačky a tým kleslo aj množstvo elektroodpadu. Každoročne pritom v horizonte ôsmich rokov nabíjačky prinesú vyše 13 000 ton odpadu. Plán unifikovať nabíjačky teda úzko súvisí s udržateľnosťou.

Prekážkou okrem slabého odhodlania Európskej komisie je aj silný protitlak zo strany technologických firiem. Únia chce výrobcom nariadiť výrobu jedného typu nabíjačky a svoj návrh plánuje predstaviť ešte do leta.

Zjedotené by mali byť podľa informácií k novej iniciatíve aj samotné porty nabíjačiek. Aktuálne sú rozšírené najmä micro-USB, USB-C a Lightning. Potom je tu ešte bezdrôtové nabíjanie, ktoré je v porovnaní s tradičným káblovým energeticky výrazne náročnejšie. Niektoré testy uvádzajú až o 47% vyššiu spotrebu elektriny. Podľa iných zase indukčné nabíjačky znižujú životnosť batérie.

Jednou z možností je aj radikálnejšia zmena smernice o ekodizajne, ktorej súčasťou by mohol byť návrh na jednotné nabíjačky a konektory pre širokú škálu elektronických zariadení. Okrem smartfónu by tak bolo možné na rovnakom zariadení nabiť aj menší televízor, ale aj iné spotrebiče a zariadenia, ktoré obsahujú batériu Eurokomisia odhaduje, že ak sa zmeny podarí presadiť, ročne by sa objem elektroodpadu znížil o takmer 30 000 ton.

O akčnom pláne budú europoslanci diskutovať už dnes, 27. januára.

zdroj: Euractiv

cover: Unsplash

komentáre
  1. rozumiem, že apple nemá toľko noviniek aby to vydalo každý deň na pár článkov, ale prosím keď už kopírujete články z iných zdrojov aspoň pozornejšie, keď nabíjačky vyprodukujú ročne 13 000 ton elektro odpadu, ako sa ich nepribalením môže ušetriť ročne 30 000 ton elektro odpadu? zabudli ste vynechať odstavec nad tým, že tento variant počítal s radikálnejším zjednotením napájania komplet domácich spotrebičov :)

    1
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.