Apple bude možno produkciu svojho automobilu riešiť kontraktovou výrobou

Hľadanie ideálneho kandidáta na spoluprácu pri vývoji Apple Car zdá sa nemá konca a tak je na stole údajne aj scenár, v ktorom by Apple dal prednosť kontraktorovi ako je zvyknutý pri produkcii iPhonov a ďalších svojich produktov

Elektromobil nie je iPhone

Ešte v úvode roka sme mohli postupne čítať o rokovaniach medzi Apple a hneď niekoľkými značkami. Padali mená ako Hyundai, Kia či Nissan. Rovnako však následne pribúdali protichodné informácie. Niektoré automobilky odmietli údajné rokovania s Apple komentovať, iné priebežne menili svoje stanoviská.

V tejto chvíli ani jedna z automobiliek nedospela s Apple do fázy, v z ktorej by vzišlo nejaké rozhodnutie. Ako zdôraznil Mark GurmanBloombergu vo svojom reporte k aktuálnej situácii okolo Apple Car, kalifornská spoločnosť je zvyknutá na dlhodobú spoluprácu s partnermi, ktorí pre ňu vyrábajú produkty ako iPhone, iPad či Mac a sú pre verejnosť skôr anonymné mená v reťazci.

Na druhej strane partnerstvo s automobilkou, ktorá má vybudovaný určitý imidž, je úplne odlišná situácia. Podľa Bloombergu bola vízia Apple vytvoriť systémy pre vozidlo, dizajn interiéru a exteriéru a samotnú montáž prenechať na automobilke.

Osvedčené mená

To by však v praxi vyžadovalo, aby renomovaná značka potlačila svoj branding v projekte na minimum a stala sa “iba” dodávateľom pre inú spoločnosť. Dalo by sa to prirovnať k situácii, kedy by Apple prišiel za Samsungom s nápadom, aby pre neho vyrábal iPhone, čo nie je príliš realistické.

Apple by tak podľa ľudí zo zákulisia mohol zvoliť skôr cestu kontraktov s výrobcom ako Foxconn. Tento výrobca je dlhoročným partnerom kalifornského jablka pri produkcii iPhonu a zároveň nedávno odhalil vlastný návrh konštrukcie elektromobilu.

Hovorí sa aj ďalšom kontraktorovi, o spoločnosti Magna. Práve táto spoločnosť je podľa Gurmana skúseným hráčom v segmente automobilov. Firma kompletuje luxusné modely pre BMW či Jaguar Land Rover.

Možnosťou je aj in-house výroba. Apple nedávno hľadal skúsených inžinierov pre oblasť výroby so pracovnými skúsenosťami s hliníkom, oceľov a kompozitnými materiálmi, čo sú kľúčové materiály pri výrobe vozidiel. 

zdroj: Bloomberg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.