WWDC 2020: Nový iMac aj prvé ARM procesory od Apple

Tohtoročná konferencie pre vývojárov je za rohom a jej online vydanie má priniesť aj takéto horúce novinky. Poznáme podrobnosti.

iMac s dizajnom iPadu

Podľa leakera Sonnyho Dicksona má Cupertino v pláne odhaliť na evente redizajnovaný iMac, ktorý má priniesť elegantnejší dizajn inšpirovaný iPadom Pro a užšími okrajmi, ktoré možno vidieť napríklad na Pro Display XDR.

Okrem vylepšenej vizuálnej stránky ponúkne zariadenie aj tradičný T2 čip, ktorý je prítomný aj vo zvyšku Mac produktovej rady. Pokiaľ ide grafické procesory, tu Dickson spomína AMD Navi radu predstavenú minulý rok. Zmenu ponúkne aj úložisko, kde sa z kombinovaného SSD a väčšej časti tradičného HDD prejde na all-flash riešenie.

Apple naposledy aktualizoval iMac pred vyše rokom. Nová generácia by teda bola namieste. Ešte v marci sa iný spoľahlivý leaker CoinX vyjadroval o blízkom termíne predstavenia nového iMacu, dátum však bližšie nešpecifikoval. Nadchádzajúca WWDC sa javí ako vhodná príležitosť.

Intel is dead, long live ARM

O plánoch Apple s prechodom na custom procesory sa už nejaký čas hovorí. Najnovší report od Bloombergu očakáva, že ich presnú podobu spoznáme práve na WWDC.

Prvé ARM Macy by mal Apple priniesť budúci rok – vývojári tak získajú niekoľko mesiacov, aby sa na túto zmenu pripravili. Podľa reportu má Cupertino v pláne presunúť celú Mac platformu (to znamená notebooky aj desktopy) do sféry na mieru navrhnutých procesorov. Relevantnosť týchto predpokladov zvyšuje aj prognózy Ming-Chi Kua, popredného analytika značky. Kuo sa dávnejšie vyjadril o roku 2021 ako o pravdepodobnom termíne predstavenia viacerých ARM Macov.

V porovnaní s Apple počítačmi vybavenými Intel procesormi majú nové ARM zariadenia priniesť viacero výhod. V prvom rade to bude väčší výkon a zároveň nižšia spotreba energie. Na škodu nie je ani fakt, že by vlastné procesory dali Apple viac slobody a nezávislosť od Intelu a jeho plánov s budúcimi čipmi.

Bloomberg hovorí o trojici procesorov, ktoré Apple aktuálne vyvíja. Prvý z nich vychádza z A14, ktorým bude vybavený aj očakávaný iPhone 12. Na ďalších pracuje TSMC, ktorý  vychádza z pokročilého 5nm procesu.

WWDC začína už o necelé dva týždne – 22. júna. Apple sľubuje online keynote, na ktorej sa očakáva aj predstavenie iOS 14 a ďalších softvérových noviniek.

zdroj: Bloomberg, Sonny Dickson

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.