Wistron nevyplácal zamestnancov, zodpovedný má byť Apple

Problém sa týka indickej továrne Wistronu, ktorá pre Apple produkuje iPhony. Podľa tamojších zákonov má byť konečná zodpovednosť za zlé pracovné podmienky na pleciach Cupertina.

Výroba smartfónov Apple bola v tomto závode pozastavená po tom, čo sa zamestnanci vzbúrili kvôli nízkym mzdám. Stovky zamestnancov počas minulého víkendu ničili výrobné zariadenia, rozbíjali okná, prevracali autá, či zakladali požiare.

Škody neskôr Wistron vyčíslil na zhruba 7 miliónov dolárov. Podľa BBC News nedostávali pracovníci továrne štyri mesiace plnú mzdu a vzbúrili sa po tom, čo s oddelením pre ľudské zdroje nedokázali nájsť riešenie.

Nasledovalo vládne vyšetrovanie, ktoré odhalilo závažné porušenie zákonníka práce. Závery vyšetrovania takisto dospeli k záveru, že zodpovedným za celú vec je Apple. Podľa miestnych zákonov je kontraktor zodpovedný za vyplácanie mzdy, ale hlavný zamestnávateľ (v tomto prípade Apple) má vo veci konečnú zodpovednosť.

Kalifornská spoločnosť sa k veci vyjadrila s tým, že vec sama prešetruje a zistila porušenia manažérskeho kódexu. Wistron nezíska nové zákazky, kým veci nenapraví. Apple spolu s nezávislými auditormi budú monitorovať, ako sa to dodávateľovi darí. Existujúce kontrakty, ktoré Apple s Wistronom má, však ostávajú v platnosti.

Podobne značka postupovala aj v nedávnej kauze s Pegatronom. V tomto prípade bola príčinou kontroverzie podmienky zamestnávania študentov vo výrobe Pegatronu. Tí brali aj nadčasy a nočné smeny, čo je porušením Apple kódexu.

zdroj: Economic Times, BBC News

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.