Vedeli ste, že iOS apky majú prístup k vášmu clipboardu?

Výskumníci z Mysku nedávno upozornili na vec, o ktorej väčšina používateľov iOS pravdepodobne netuší.

Vo videu, ktoré v rámci demonštrácie svojich zistení pripravili, môžete vidieť, ako apky bez nejakých obmedzení pristupujú k tomu, čo si uložíte do clipboardu v iOS.

V rámci maketovej apky KlipboardSpy vidíme ako to funguje. Napríklad, keď si skopírujete obrázok, aplikácia vidí jeho obsah a metadáta (ako napr. miesto, kde bol záber vytvorený a pod.). Podobne môžu k citlivým informáciám pristupovať aj widgety, ktoré máte aktivované. Bez toho, aby ste o tom vedeli.

Nejde samozrejme o prelomový objav, ale nezaškodí si túto vec pripomenúť. Mnohé apky obsahujú natívne funkcie, ktoré s možnou čítania vášho clipboardu rátajú a dokážu vám uľahčiť prácu v rámci viacerých aplikácií. Ale k údajom z vášho clipboardu môžu pristupovať všetky bez rozdielu. Ide teda skôr o to, aké aplikácie máte nainštalované v systéme.

zdroj: 9to5Mac

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.