Týždenný súhrn špekulácií: Poprosíme bubny pre nový iPhone SE

iPhone 8 Space Gray
Súhrn zaručene overených informácií tlačovej agentúry Jedna pani povedala.

Týždeň sa blíži ku koncu a s tým prichádza ďalšia rubrika zaručene overených informácií agentúry Jedna pani povedala. A ako hovorí samotná agentúra, nie je to všetko pravda, ale mohla by byť.

Takže, čo tu máme? Tento týždeň bol výnimočný v tom, že bol 1. apríl, teda deň všetkých bláznov, a aj keď sa tento rok zrovna väčšina internetu neangažovala v tradičných oslavách, nejaké tie vtípky sa na internet predsa len dostali. Ako napríklad fotografie webu spoločnosti Apple, ktoré mali znázorňovať iPhone 9. Ibaže to bol iPhone 8.

iPhone SE klope na dvere

Pri novom lacnom iPhone sa ešte pristavíme. Podľa vysoko dôveryhodného čitateľa serveru 9to5mac môže Apple predstaviť nový iPhone SE ešte dnes. Spoločnosť sa údajne rozhodla zachovať asi najobľúbenejší názov v histórii iPhonu, a dokonca zaň ani nepridala dlho špekulovanú číslovku “2”.

Špekulácií pridal na dôveryhodnosti samotný Apple Online Store. V jeho ponuke nájdeme ochrannú fóliu Belkin InvisiGlass Ultra Screen Protection s kompatibilitou pre iPhone 7, iPhone 8 a iPhone SE. Sklo stojí 40 dolárov. Zaujímavé je, že zmena názvu sa prejavila len na americkom Online Store, zatiaľ čo na českom je produkt naďalej kompatibilný len s iPhone 7 a 8. (Zdroj: MacRumors)

iPhone 8 White Silver

Zo špekulácií teda môžeme usúdiť, že nový iPhone SE bude vychádzať z modelu iPhone 8. Server 9to5mac s odvolaním na čitateľa tvrdí, že telefón ponúkne procesor A13, vďaka čomu je vhodný pre hráčov, ktorí si chcú užiť hry z Apple Arcade a vychytávky z ARKitu. Očakáva sa, že novinka bude obľúbená u užívateľov, ktorí chcú menší telefón, ako aj u užívateľov iPhonu 6, ktorí hľadajú vhodnú náhradu za primeranú cenu.

Telefón má byť dostupný v bielej, čiernej a Product(RED) farebnej verzii, s tromi veľkosťami úložiska: 64, 128 alebo 256GB. Apple má tiež po boku nového iPhonu SE uviesť dvojicu silikónových puzdier v čiernej a bielej farbe a trojicu kožených puzdier v červenej, čiernej a polnočnej modrej. Čo z toho nakoniec bude? Uvidíme ešte dnes.

iPhone 5G ešte tento rok

Druhé vianoce budú mať päťkorunoví výrobcovia ochranných doplnkov, ktorí nepochopili, že “3G” v názve 12 rokov starého iPhonu znamená podporu 3G sietí a nie tretiu generáciu telefónu. Žiaľ, tento názov nebol až taký šťastný a vďaka nemu dnes nie je problém nájsť obaly pre iPhone 5G, 6G alebo dokonca 11G, hoci na tento telekomunikačný štandard si počkáme ešte zopár desaťročí.

Každopádne, nie, Apple neuviedol iPhone 5G v roku 2012, ale uvedie ho zrejme v roku 2020. Naznačil to Foxconn v telefonáte s investormi. Síce priamo nespomenul iPhone, ale tvrdí, že ak nebudú v najbližších týždňoch či mesiacoch zavedené žiadne obmedzenia, výroba by sa mohla vrátiť do normálu a produkty plánované na druhú polovicu roka by mohli stihnúť svoj pôvodný termín vydania. (Bloomberg)

…ale aký vlastne bude dopyt?

To je otázka, na ktorú v tejto neobvyklej pandemickej situácii nepozná odpoveď ani samotný Apple. Na novom iPhone 12 sa síce pracuje, ale vzhľadom k tomu, čím si svet momentálne prechádza, spoločnosť nevie s istotou určiť, koľko kusov má vlastne začať vyrábať. Spoločnosť podľa The Wall Street Journal obvykle začína objednávať prvé komponenty v marci a apríli, a to už na základe očakávaných predajov.

Spoločnosť si však dnes netrúfne odhadnúť, aké predaje bude mať nová generácia iPhonov, keďže veľa ľudí ostalo bez príjmov a v niektorých kútoch sveta, vrátane Slovenska, sú zavedené rôzne opatrenia na dobu neurčitú. Zvlášť problém to je pre Apple kvôli 5G modemom, ktoré sú dnes veľmi drahé. Ak by to Apple neodhadol správne, znamenalo by to preň výrazný škrt cez rozpočet.

Dodávatelia vrátane TSMC tak odhadujú, že Apple upresní objednávky až v máji alebo júni. Medzitým však už niektorí výrobcovia mali zahájiť výrobu komponentov, aby nenastala situácia, že bude iPhone 12 nakoniec nedostatkovým tovarom.

MacBook Pro s procesorom Intel 10. generácie

Nie až tak celkom špekuláciou, ako predpokladom je, že tohtoročný 16-palcový MacBook Pro bude osadený procesormi Intel 10. generácie. Spoločnosť tento týždeň oznámila novú sériu procesorov vhodných pre high-endové notebooky, medzi ktoré MacBook Pro nepochybne patrí. Procesory série H sú vyrobené pomocou 14nm++ procesu, majú spotrebu 45 W a patria do rodiny čipov Comet Lake.

Comet Lake je bohužiaľ ďalšou sériou procesorov, s ktorou má Intel problémy. Nejde tak celkom o výrobu, ako o fakt, že Intel dlhodobo trápia problémy s prechodom na 7nm proces, s čím AMD nemalo problém. A aby toho nebolo málo, Comet Lake procesory mali pôvodne ponúknuť podporu PCIe 4.0 rozhrania, no ani to sa nepodarilo realizovať a Comet Lake-H napokon podporuje len PCIe 3.0 porty, takže MacBook Pro sa bude musieť spoliehať na staršie generácie SSD.

10th Gen Intel Comet Lake Core H-Series

Čo tiež pokladá mnoho ľudí za nevýhodu, je fakt, že Comet Lake si je vo veľa veciach podobné s deviatou generáciou procesorov, a to vrátane základných frekvencií procesorov. Ku zmenám došlo hlavne v Turbo Boost frekvencii, ktorá poprvýkrát presiahla 5GHz. Najvýkonnejší čip v ponuke, Core i9-10980HK, vďaka Turbo Boost dosiahne maximálnu frekvenciu jedného jadra 5.3 GHz.

Kľúčovými novinkami je podpora pre Wi-Fi 6 (802.11ax). Toto rozhranie je nielen rýchlejšie, ale tiež má nižšiu spotrebu, odozvu a podporuje bezpečnostný štandard WPA3. Túto technológiu už dnes nájdeme v iPhone 11 a iPadoch Pro. V marci predstavený MacBook Air naďalej podporuje len Wi-Fi 5. generácie.

Neohlásená verzia Logic Pro X?

Applu sa v nedeľu večer pošťastilo. A možno sa to stalo aj skôr, konieckoncov únik si všimol užívateľ Redditu na špeciálnom webe Applu pre vzdelávacie inštitúcie. No a keďže diaľkové vzdelávanie zažilo rozmach len v uplynulých dňoch, bystrozraký užívateľ si všimol, že sa na webe nachádza hudobný program Logic Pro X s funkciou Live Loops. Problém je, že táto funkcia je dostupná len v aplikácii GarageBand, a len vo verzii pre iOS.

Objavila sa preto celkom oprávnená špekulácia, že Apple na web zavesil screenshot zo zatiaľ nezverejnenej verzie programu Logic Pro X. Posledná aktualizácia programu vyšla v decembri 2019 a zameriavala sa na opravy chýb. Nová aktualizácia zatiaľ nevyšla, a to aj keď má Apple vo zvyku updatovať program zhruba každé tri mesiace. Na druhú stranu je však pokojne možné aj to, že firma alebo tím, ktorý prevádzkuje web spoločnosti Apple, chcel uverejniť zaujímavý ilustračný záber. Konieckoncov, taká vec sa stala v minulosti aj u iných firiem. Napríklad v reklame na Xbox One S All-Digital Edition je záber na split-screen multiplayer hry Halo 5: Guardians – ibaže hra niečo také nepodporuje.

Logic Pro X Live Loops Feature Leak



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť