Týždenný súhrn špekulácií: Návrat do budúcnosti

Tento týždeň priniesol zaujímavé špekulácie.

S koncom týždňa nastal čas znovu sa pozrieť na to, s akými špekuláciami o chystaných produktoch prišli leakeri zameraní na Apple.

iPhone 12: Ponúkne čip z budúcnosti?

To, že iPhone 12 bude prvý s podporou 5G sietí, nie je až také prekvapenie ako fakt, že sa leakeri nevedia zhodnúť na tom, aký model antény vlastne použije. Dlhodobo sa všetci zhodovali na tom, že Apple zvolil modem Qualcomm X55 s podporou sub-6GHz 5G aj mmWave 5G. Tento týždeň však priniesli DigiTimes správu, podľa ktorej mal Apple na poslednú chvíľu zvoliť čip Qualcomm X60.

Tento čip je vôbec prvým 5nm 5G modemom na trhu, čo znamená že oproti modelu X55 je nielen menší, ale aj úspornejší. A aby toho nebolo málo, bol navrhnutý tak, že vie naraz prijímať obe verzie 5G signálu. Takáto last-minute zmena by mohla iPhonu priniesť viacero výhod, no má to jeden háčik. Prvé telefóny s čipom X60 sa začnú predávať až budúci rok, povedal samotný výrobca čipov.

Niečo viac o dizajne iPhonu 12 sme sa dozvedeli aj vďaka leakerovi EverythingApplePro, ktorý povedal, že zrejme bude vyzerať inak, než sme si predstavovali. Môžeme síce očakávať plochý rám na spôsob iPhone 5, ale to je asi tak všetko. To, čo sa najprv pokladalo za Smart Connector, má byť nakoniec mmWave anténa, LiDAR Scanner má byť dostupný len iPhone 12 Pro Max a výrez v displeji zostane taký ako doposiaľ.

iOS 14: Podcasty na štýl Apple Music

Spoločnosť Apple už budúci týždeň predstaví operačný systém iOS 14. Nebude to len o nových funkciách, ale aj o zásadných zmenách v už dostupných aplikáciách. Jednou z aplikácií, ktorá sa môže dočkať veľkej zmeny, sú Podcasty. Áno, aplikácia umožňujúca sa prihlásiť na odber rôznych zvukových relácií dostane dramatický redizajn.

Apple chce začať používať platformu na propagovanie svojich služieb, najmä teda na propagáciu TV+, kde by sme sa mohli dočkať exkluzívnych pohľadov do zákulisia seriálov a filmov, ale aj rozhovorov s tvorcami a hercami. Podľa dostupných informácií by mali mať tvorcovia Podcastov k dispozícii nový nástroj, ktorý im umožní tvoriť a pridávať bonusový obsah na štýl iTunes Extras. Takisto majú pribudnúť odporúčania For You na spôsob odporúčaní v Apple Music, a užívateľské profily na základe ktorých môžete zistiť, aké podcasty počúvajú vaši priatelia. (9to5mac)

AirPower na nových fotkách?

Po dlhej dobe tu máme leak od Jona Prossera. Vyzeralo to, že po podozrivo detailom úniku informácií o okuliaroch Apple Glass skončil, no youtuber napokon zverejnil fotografiu prototypu C68, ktorá na fotke nabíja Apple Watch a AirPods Pro.

Zdá sa, že Apple to s dizajnom nabíjačky nevzdal, hoci Prosser tvrdí, že spoločnosť mala pôvodne problém s nabíjaním hodiniek. Z fotografie to však vyzerá, že Apple tento problém vyriešil a vývoj napreduje podľa očakávaní. Prosser vraví aj to, že nabíjačka obsahuje čip A11 kvôli spravovaniu tepla, a aby sa zredukovalo teplo na minimum, obsahuje menej cievok, ktoré sa prekrývajú vo výrazne menšej miere.

Na druhú stranu, Prossera takmer okamžite “zostrelili” viacerí užívatelia z internetu vrátane novinára Marka Gurmana z Bloombergu. Podľa nich sú totiž fotografie jasný podvrh a neukazujú nabíjačku od Applu, ale 99-dolárový klon AirUnleashed dostupný v čiernej aj bielej farbe a s priehlbinou pre Apple Watch.

Iný užívateľ zas vytkol, že na fotkách sa odlišuje kábel. Kým na prvej fotke vidíme typický Apple kábel, na druhej fotke je už do nabíjačky evidentne pripojený iný, lacnejší kábel od neznámeho výrobcu. Jeden z užívateľov tiež vytkol, že na údajne nabíjaných hodinkách nevidno ikonu nabíjania.

O vyklapacom iPhone a systéme iPhone OS

Jon Prosser zverejnil na Twitteri ďalšie tvrdenia zo sveta iPhonu. Kratšou správou je, že tak, ako Apple minulý rok premenoval tabletovú verziu iOS na iPadOS, tak má Apple znovu premenovať iOS na iPhone OS. Znamenalo by to definitívne pochovanie značky “iOS”.

Ďalšia správa hovorí o vyklapacom iPhone, ktorý by sa mohol podobať na Microsoft Surface Duo. To znamená, že miesto jedného ohybného displeja by mal telefón pozostávať z dvoch plochých panelov. Dojem celistvosti týchto displejov má zabezpečovať takmer neviditeľný rám. Prístroj by tiež mal mať oceľový rám a dizajn vychádzajúci z dnešného iPhonu 11. A pretože bude telefón vyklapací, Face ID sa bude nachádzať na vonkajšej strane, kde tiež máme nájsť jeden menší displej.

CarKey: Poznáme detaily vďaka iOS 13.5.1

Najnovší počin Applu v oblasti automobilového priemyslu, CarKey, môže vyjsť už čoskoro. Hlboko v systémoch iOS 13.5.1 a bete iOS 13.6 sa ukrývajú dokumenty o Ochrane súkromia pre systém CarKey. Neobsahuje to síce žiadne informácie o tom, kedy bude funkcia uvedená na trh a do značnej miery len rekapituluje to, čo už vieme.

V prvom rade, kľúče od áut budú uložené v aplikácii Wallet, kam sa už teraz ukladajú platobné karty Apple Pay, MHD lístky alebo vernostné/zákaznícke karty. Užívatelia si môžu vyžiadať digitálny kľúč v sprievodnej aplikácii svojho automobilu, prípadne si môžu auto spárovať zadaním aktivačného kódu.

Následne bude Applu odoslaný jednorázový aktivačný token aj s polohou užívateľa a Apple zas pošle výrobcovi automobilu identifikátor zariadenia pre prípad, že by došlo k odcudzeniu vozidla. Ďalej sa spomína možnosť zdieľania vozidla cez iMessage, stlačením tlačidla Invite na “zadnej” strane digitálneho kľúča. Apple zdieľa s výrobcom vozidla informácie o tom, komu auto požičiavate, ako aj úroveň obmedzení, ktorú nastavíte.

Na výber majú byť totiž tri úrovne: Prístup do kufra, prístup dnu a napokon prístup k volantu. Podľa dostupných informácií má odomknutie auta vyžadovať Face ID, Touch ID alebo Passcode, ale v prípade ponáhľania si môžete aktivovať Express Mode, kde si môžete odomknúť auto bez overenia, ak máte vybitý mobil. (MacRumors)

iOS 14 CarKey

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

iStores prináša prémiový zážitok z Apple produktov do novootvorenej predajne v bratislavskom Avione

iStores, najväčší predajca produktov Apple na Slovensku, otvára 22. marca 2024 v bratislavskom Avione prvú predajňu Apple Premium Partner (APP), ktorá je svojím konceptom, úrovňou služieb a zákazníckym zážitkom doposiaľ najbližšie k predajniam Apple Store. Jediný priestor svojho druhu na Slovensku ponúkne na ploche 250 m2 nielen širokú škálu produktov Apple, ale aj kompletný servis, poradenstvo a unikátnu zákaznícku skúsenosť prostredníctvom školení a workshopov v jedinečnom interiéri s prémiovým vybavením.