Nenabíja sa vám Mac po pripojení k adaptéru? Tu je možná príčina

Apple vydal nový dokument, v ktorom vec objasňuje.

Problém sa týka počítačov s macOS 10.15.5 či novším, ktorý disponuje funkciou Správa zdravia batérie (Battery Health Management). Nová možnosť sleduje teplotnú históriu vašej batérie a takisto zvyklosti súvisiace s nabíjaním. Práve nová funkcia je príčinou, že Mac občas preruší nabíjanie pre kalibráciu nastavení. V takom prípade sa vám v hornej lište pri batérii môže zobrazovať status, že sa batéria nenabíja. Aj keď máte notebook na nabíjačke.

Ak je Správa zdravia batérie aktivovaná, ide o normálny prejav funkcie, kedy sa dočasne preruší nabíjanie a plné nabitie pokračuje podľa odsledovaných zvykov používateľa. Netreba sa preto statusom o nenabíjaní v takom prípade znepokojovať. Z oficiálneho stanoviska Apple:

Niekedy sa stane, že batéria sa v systéme macOS nezobrazuje ako plne nabitá (100 %), dokonca aj vtedy, ak je napájací adaptér pripojený už dlhší čas. Môže sa zdať, že jej nabíjanie sa zastavilo medzi 93 a 99 percentami. Takýto jav je v poriadku a pomáha predlžovať celkovú výdrž batérie.

Je síce fajn, že macOS ponúka pokročilé možnosti, ktoré predlžujú životný cyklus dôležitých komponentov vášho zariadenia, no bolo by dobré myslieť aj na zrozumiteľné odkomunikovanie týchto funkcií. Stačilo by iný text, ktorý by informoval o tom, že nabíjanie bolo prerušené s ohľadom na zdravie batérie.

Hláška “Pripojené, nenabíja sa” znie, ako keď niečo nie je v poriadku a človek môže prirodzene hľadať príčinu problému, ktorý vlastne nemusí byť problémom.

Chcete správu zdravia batérie vypnúť?

  1. V menu Apple  vyberte Systémové nastavenia (System Preferences) a potom kliknite na Šetrič energie (Energy Saver).
  2. Kliknite na Zdravie batérie (Battery Health) v dolnej časti okna.
  3. Zrušte možnosť Správa zdravia batérie (Battery Health management) a kliknite na Potvrdiť.
  4. Dostanete otázku – kliknite na Vypnúť (Turn Off).

zdroj: Apple

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.