Foxconn presunie časť výroby do Vietnamu, kvôli obchodnej vojne medzi USA a Čínou

Spoločnosť tak robí na žiadosť Apple, ktorá chce diverzifikovaním svojej výroby znížiť možné riziká.

Počas obdobia, kedy bol úradujúcim prezidentom USA Donald Trump, povzbudzovala jeho administratíva americké firmy na presun produkcie mimo Čínu. Súbežne s tým zvýšila dovozné clo na elektroniku z tejto krajiny a určila limity pre dodávky amerických komponentov pre čínske spoločnosti, čo podľa USA predstavovalo bezpečnostné riziko.

Foxconn s ohľadom na danú situáciu preto presunul časť svojej výroby do iných krajín, medzi ktorými figuruje okrem Vietnamu napríklad aj Mexiko či India.

Svoje závody sa taiwanská spoločnosť rozhodla vybudovať v severovýchodnom regióne Vietnamu Bac Giang. Tu sa budú kompletovať iPady a MacBooky. Spustenie prevádzky sa očakáva v prvom polroku 2021. Závod preberie podľa interných informácií časť výroby z Číny, presný objem presunutej produkcie známy nie je.

Známy je však zdroj impulzu pre transfer výrobných kapacít. Je ním nik iný ako samotný Apple, ktorý chce takýmto spôsobom diverzifikovať svoju produkciu počas obchodnej vojny.

Presun výroby iPadu bude predstavovať historický moment – zariadenie sa doteraz vyrábalo výlučne v Čine.

zdroj: Reuters

cover:  Jack Goren

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.