FBI porušila zákon – pohľadom na zamknutú obrazovku iPhonu

Verdikt súdu hovorí o tom, že vyšetrovatelia nemôžu bez povolenia prezerať ani uzamknutú plochu zariadenia, ktoré patrí podozrivému.

Keď dvaja robia jedno, nie je to jedno

Podľa sudcu Johna Coughenoura, ktorý vo veci rozhodoval, napĺňa toto konanie podstatu prehliadky, na ktorú treba povolenie. Postupom FBI bol podľa neho porušený štvrtý dodatok ústavy USA. Ten zakazuje neodôvodnenú prehliadku a zadržanie. Vyšetrovatelia telefón podozrivého zapli a urobili fotografiu zamknutej obrazovky.

Sudca vidí veľký rozdiel medzi prezretím telefónu počas zatýkania, kedy koná polícia v rámci svojich právomoci a v súlade s procesnými úkonmi, medzi ktoré patrí aj súpis predmetov zadržaného a prehliadkou zariadenia, ktorú urobil FBI s odstupom času. Na tú už treba povolenie.

Pozerať sa (takmer) zákazané

Zamknutá plocha môže obsahovať notifikácie o správach pripomienkach v kalendári a podobné osobné informácie. Tie môžu poslúžiť ako užitočná indícia pri vyšetrovaní.

V praxi rozhodnutie súdu znamená, že FBI sa nemôže pozrieť na zamknutú obrazovku iPhonu, ak to nie je počas zadržania podozrivého a zatýkanie nevykonávajú federálni agenti.

zdroj: Ars Technica

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.