EÚ chce preveriť nákupy v apkách a Apple Pay

Európska komisia oznámila vyšetrovanie v súvislosti s App Store a Apple Pay platformami.

V prípade App Storu sa chcú vyšetrovatelia pozrieť na pravidlá pre developerov a to, či predaj apiek cez App Store neporušuje pravidlá konkurenčného boja, ktoré v Európskej Únii platia.

Špecificky sa chce komisia zamerať na preskúmanie in-app nákupov, ktoré App Store ponúka ako aj pravidiel, ktoré znemožňujú vývojárom informovať zákazníkov o možnosti lacnejšieho nákupu mimo apiek. Vyšetrovania iniciovali sťažnosti Spotify a ebook predajcu Kobo, ktorí poukazovali na dopad App Store konceptu na konkurencieschopnosť v rámci segmentu e-kníh, audiokníh a hudobného streamu.

Ďalšie vyšetrovanie sa pozrie na Apple Pay a bude nadväzovať na predchádzajúce obavy Európskej komisie, ktoré sa týkali možné narušenia konkurenčného prostredia. Komisia spomína napríklad fakt, že Apple Pay je jedinou službou, ktorá môže využívať NFC (Near Field Communication – vysokofrekvenčné, bezdrôtové spojenie s krátkym dosahom), ktorou disponujú Apple zariadenia a ktorá tak slúži na platby.

Apple sa už k veci stihol vyjadriť prostredníctvom svojho vyhlásenia:

App Store sme vytvorili s dvomi cieľmi – že pôjde o miesto, kde si budú môcť zákazníci bezpečne kupovať a sťahovať aplikácie a zároveň to bude skvelým priestorom, kde budú môcť podnikatelia a vývojári ponúkať svoje produkty.

Sme hrdí na nespočetné množstvo developerov, ktorí na platforme uspeli. Spoločným rastom sme mohli pokračovať v poskytovaní ďalších inovatívnych služieb – ako Apple Pay – ktoré ponúkajú najlepší zákaznícky zážitok a zároveň spĺňajú špičkové nároky na súkromie a bezpečnosť.

Je sklamaním, že Európska komisia reaguje na neodôvodnené sťažnosti niekoľkých spoločností, ktoré sa skrátka chcú bezplatne zviezť na vlne a nechcú hrať podľa rovnakých pravidiel ako všetci ostatní. Nemyslíme si, že je to správne – sme za zachovanie “ihriska”, na ktorom môže uspieť každy s dostatočným odhodlaním a dobrým nápadom.

zdroj: MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.