eKaranténa funguje len na vybraných modeloch s Androidom

SARS-nCoV-2 koronavirus covid-19
To je také Androidovské.

Veľkolepé plány so spustením inteligentnej karantény pre slovákov prichádzajúcich zo zahraničia nabúrali osobitné harmonogramy spoločností Apple a Google, prevádzkovateľov App Storu a Google Play.

Systém inteligentnej karantény je totiž postavený na špeciálnej aplikácii eKaranténa, ktorá mala byť spustená už v piatok o 15:00, no nestalo sa tak kvôli faktu, že ju ani jeden zo softvérových gigantov v stanovenom čase neschválil. Výsledkom tak boli nepokoje na hraniciach, ako uviedol na Facebooku premiér Igor Matovič.

eKaranténa napokon už na druhý deň bola dostupná na operačnom systéme Android, avšak, ten je na rozdiel od iOS natoľko roztrieštený, že funguje len niekomu. Problém je totiž v tom, že Android je podporovaný prakticky všetkými smartfónmi okrem iPhonu, a mnoho výrobcov si ho dodatočne upraví podľa svojich predstáv.

Nech sa teda tvorcovia systému eKarantény snažia akokoľvek dosiahnuť kompatibilitu s drvivou väčšinou telefónov, nie je možné zaručiť kompatibilitu so všetkými. Zvlášť ak sa na trhu objavujú aj také zariadenia ako napríklad Intex alebo myPhone, teda neznáme ázijské značky, ktoré za ďaleko nižšiu cenu sľubujú, že sa vyrovnajú Samsungu či LG. Aspoň do chvíle, než potrebujete prejsť cez štátnu hranicu.

Užívatelia, ktorí majú nepodporovaný Android, tak musia nastúpiť do štátnej karantény. “Preto sa nedá úplne pokryť celý trh, je to vždy len nejaké percento trhu a v okrajových prípadoch zrejme nebude možné chyby z technologického hľadiska odstrániť,” uviedol pre denník SME člen permanentného krízového štábu zodpovedný za oblasť IT Ján Bučkuliak.

eKaranténa je aplikácia vytvorená v spolupráci Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky a dvojice softvérových firiem, Sygic a innovatrics. Aplikácia bola navrhnutá tak, aby vyžadovala operačný systém iOS 10.0, Android 5.0 alebo novšie.

eKarantena Postup

Zdroj: SME.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť