Apple začína s vývojom vlastného cellular čipu pre budúce produkty

O tomto kroku spoločnosti sa hovorilo už dlhšie, na intenzite však správy nabrali po tom, čo Apple minulý rok získal modemový biznis od Intelu.

Od Intelu k internému

Podľa Bloombergu Apple už začal s navrhovaním svojho prvého cellular čipu. Vo svojom reporte sa médium odvoláva na stretnutie, na ktorom Johny Srouji viceprezident Apple pre hardvérové technológie, preberal plány vývoja prvého cellular modemu vytvoreného in-house.

Neskôr hlava hardvérovej divízie potvrdila, že Apple začal s interným navrhovaním vlastného cellular čipu, ktorý chce nasadiť v budúcich generáciách produktov.

Modemová divízia, ktorú Apple získal od Intelu za miliardu dolárov, poslúži ako odrazový mostík pri skladaní tímu inžinierov zodovedných za vývoj hardvéru.

Apple si v súčasnosti produkuje niekoľko vlastných bezdrôtových čipov ako H1 (prítomný v AirPods) či ultraširokopásmový U1, ktorý sa nachádza v smartfónoch a hodinkách s logom značky.

Lacnejšia produkcia

Podobne ako pri prechode na vlastné čipy v Macoch, ktorý Apple oznámil ešte v lete a nedávno predstavil aj prvú trojicu zariadení s M1 čipom, získa novým krokom ešte väčšiu kontrolu nad fungovaním hovorov a internetového pripojenia iPhone, Apple Watch či na iPade (v cellular verziách). Značka by tým znížila aj náklady na výrobu nových zariadení, keďže aktuálne musí platiť Qualcommu, ktorý si berie približne 11% príjmov značky.

Po oznámení najnovšieho zámeru kalifornského jablka spadli akcie Qualcommu o vyše 6%.

komentár
  1. Noo ak by takto postupne Apple nahradil dodavatelov, ceny Apple zariadeni by mohli klesnut a % pouzivatelov Apple zariadeni by sa zvysil a konecne by dostal ranu Microsoft za Windows dlhorocny podiel. Zdrava konkurencia aj tu.

    0
    1
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.