Apple vydal Logic Pro X 10.5

Logic Pro X sa dočkal svojej najväčšej aktualizácie od roku 2013.

Pred nejakým časom sa na oficiálnom webe Applu objavili screenshoty z Logic Pro X, ktorý prezentoval zatiaľ neexistujúce funkcie. Dnes už vieme, že to bol legitímny únik, reč je totiž o najväčšom update pre hudobný nástroj spoločnosti Apple, Logic Pro X 10.5.

“Mac a Logic Pro X sú esenciálnymi nástrojmi najväčších svetových hudobníkov a producentov na svete pre tvorbu hudby, ktorú milujeme. Logic Pro X 10.5 predstavuje najväčšiu aktualizáciu od vydania Logic Pro X s výkonnými novými nástrojmi, ktoré inšpirujú každého umelca – od tých, ktorí len teraz začínajú pracovať s Logic až po tých, ktorí ho využívajú na produkovanie albumov získavajúcich ceny Grammy. Nevieme sa dočkať, až si vypočujeme, čo ďalšie títo umelci vytvoria,” uviedla Susan Prescott, viceprezidentka produktového marketingu pre aplikácie.

Logic Pro X 10.5 prináša ohromujúce množstvo noviniek. Producenti hip-hopovej a elektronickej hudby môžu očakávať zbierku nových kreatívnych nástrojov, ktoré sú dôkladne prepojené a umožňujú plynulo vytvárať nové originálne podmazy pre oba populárne žánre.

Vďaka novému Step Sequencer editoru bude tvoba nových bubnových rytmov, basových liniek a melodických pasáží hračkou a to vďaka prívetivému užívateľskému rozhraniu, ktoré sa inšpiruje klasickými bubnovými strojmi. Jednoduchosť sa tu spája s profesionalitou vďaka rozsiahlym možnostiam úprav, ktoré dávajú producentom kontrolu nad tempom, opakovaním, randomizáciou a inými funkciami.

Logic Pro X 10.5 Step Sequencer

Drum Synth prináša rozsiahlu kolekciu kopacích a vírivých bubnov, tympán, tom-tomov, perkusií a ďalších softvérovo generovaných zvukov. Každý zvuk je navyše vybavený osobitou sadou modifikátorov, ktoré umožňujú hudobníkom tvarovať jednotlivé zvuky a vyšperkovať tak svoju skladbu do dokonalosti. Drum Synth môže byť použiteľný na akomkoľvek pade v Drum Machine Designeri, kde sa dajú zmiešať so samplami. Nástroj bol obohatený nielen o podporu pluginu Drum Synth, ale tiež o podporu nového pluginu Quick Sampler.

Logic Pro X 10.5 Drum Machine Designer

Keď už je reč o samplovaní, nový Sampler predstavuje ďalšiu generáciu pluginu EXS24, ktorý je v dnešnom hudobnom priemysle štandardom. Sampler má úplne nový, moderný dizajn a rozšírené možnosti tvarovania zvukov, pričom si zachováva plnú spätnú kompatibilitu so staršou verziou. Producenti môžu vďaka sampleru upravovať sofistikované multisamplové nástroje a to aj vďaka elegantnému drag-and-drop ovládaniu.

Logic Pro X 10.5 Sampler

Napokon, Quick Sampler predstavuje rýchly a jednoduchý spôsob, ako premeniť jednotlivé zvuky na hrateľný nástroj. Hudobníci môžu vyberať zvuky priamo v Logic, ale aj vo Finderi, Voice Memo alebo si ich dokonca nahrať pomocou mikrofónu do Quick Sampleru. Len pár klikov stačí na to, aby importované sample boli orezané, zloopované alebo rozšírené o podporu kláves.

Logic Pro X 10.5 Quick Sampler

Novinkou, o ktorej sa hovorilo už skôr, je podpora Live Loops. Tie zažívajú v počítačovej verzii Logic Pro X premiéru po tom, čo boli už nejaký čas dostupné v GarageBand na Macu a iPade. Hudobníkov poteší, že vďaka funkcii môžu produkovať hudbu novým a nelineárnym spôsobom. Užívatelia si môžu zoradiť loopy, sample a nahrávky do intuitívneho rozhrania a následne, keď budú so svojim mixom spokojní, môžu tieto skladby dodatočne upraviť s pomocou nástrojov, ktoré sú súčasťou Logic Pro X 10.5.

Logic Pro X 10.5 Live Loops

Live Loops sú tiež obohatené o vzrušujúcu kolekciu elektronických efektov Remix FX, s ktorými sa dá narábať v reálnom čase a dajú sa aplikovať buď na jednotlivé stopy alebo na mix ako taký. Okrem toho je funkcia prepojená s novou Logic Remote 1.4 apkou pre iOS, ktorá je dostupná zadarmo a užívatelia ju môžu použiť ako dotykové ovládanie pre Live Loops a Remix FX.

Čerešničkou na torte je optimalizácia výkonu, vďaka čomu už aj práca s komplexnými hudobnými projektami bude menej náročná, než kedy predtým, zvlášť ak je reč o projektoch obsahujúcich tisíce zvukových stôp a stovky real-time pluginov.

Existujúci užívatelia majú dôvod na radosť: Logic Pro X 10.5 je dostupné ako bezplatný update pre existujúcich užívateľov, alebo ako samostatná aplikácia v hodnote 229,99€.

Logic Pro X 10.5 Pro Display XDR Mac Pro

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.