Apple TV – užitočné tipy na začiatok

Dostali ste tieto Vianoce Apple TV? Poradíme vám, ako si ju nastaviť pre čo najlepší zážitok.

Nastavenia videa

Každý televízor má nastavenia, ktoré sa mierne odlišujú. Takisto Apple TV ponúka vlastné možnosti, ktoré je dobré si prispôsobiť. Odporúčame preto navštíviť Nastavenia (Settings), kde zvoľte sekciu Video a Audio (Video and Audio). Následne v sekcii Video zvoľte Formát.

Ak vlastníte Apple TV 4K, formát videa by mal byť nastavený natívne ako 4K HDR. To sa môže javiť ako ideálne nastavenie. Treba však myslieť na to, že všetok obsah bude Apple TV vykreslovať v HDR – aj ten, ktorý v high-dynamic range nie je dostupný.

Pre najefektívnejšie nastavenie je preto lepšie zvoliť 4K SDR a povoliť Podľa dynamického rozsahu (Dynamic range matching)Podľa frekvencie snímok (Frame rate matching) – v sekcii Video pod položkou Podľa obsahu (Match Content).

Vďaka týmto parametrom bude vedieť Apple TV zobrazovať väčšinu obsahu v 4K SDR. Ak sa však objaví video, ktoré je dostupné v HDR, zariadenie automaticky prepne na 4K HDR. Po skončení HDR videa sa opäť vráti k 4K SDR.

Staršie modely televízorov môžu toto prepínanie zvládať pomalšie, čo môže pri sledovaní pôsobiť otravne. V takom prípade je možno lepšie vypnúť automatické prepínanie a ponechať Apple TV stále v 4K HDR.

Umiestnite si Nasledujúce/Up Next priamo na domovskú obrazovku

Prvý riadok domovskej obrazovky na Apple TV má názov Horná ponuka (Top Shelf). Aplikácie, ktoré na tomto mieste máte, môžu zobrazovať obsah nad týmto riadkom. Môže ísť napríklad o interaktívne náhľady dostupného obsahu. Hudba bude prehrávať ukážky, Fotky zase zobrazia zábery z vašej knižnice a tak podobne. Iné aplikácie zase zobrazujú maximálne statický obrázok ako formu náhľadu.

Preto je dobré zvoliť vhodné aplikácie pre prvý riadok domovskej obrazovky a vyťažiť tak z možnosti zobrazovania náhľadov čo najviac.

Vhodným kandidátom na miesto v rámci Hornej ponuky je Apple TV aplikácia. Umiestniť sem môžete položku Nasledujúce (Up Next), v ktorom môžete vidieť, kde ste skončili v rozpozeraných filmoch či seriáloch, či už ide o obsah od Apple alebo iných služieb.

V tvOS 13 však nie je tento typ informácií základným nastavením. Ak to chcete zmeniť:

  1. Otvorte si Nastavenia (Settings), zvoľte Apky (Apps) a položku TV.
  2. Tu zvoľte Home Screen.
  3. Zmeňte nastavenie z Čo si pozrieť (What to Watch) na Nasledujúce (Up Next).

Zmeňte si nastavenie pre TV tlačidlo na ovládači

Podľa toho ako Apple TV sledujete, budete možno chcieť upraviť nastavenie ovládača. TV tlačidlo, ktoré je jeho súčasťou, natívne otvára TV aplikáciu.

V nej sa môže nachádzať obsah viacerých služieb ako Amazon Prime Video, HBO, Hulu a podobne. Ak však viac sledujete napríklad Netflix, ktorý nie je podporovaný v tejto aplikácii, možno vám bude viac vyhovovať prenastaviť si TV tlačidlo inak.

Riešením môže byť presmerovanie na domovskú obrazovku, odkiaľ sa viete dostať aj k obsahu, ktorý nie je priamo súčasťou TV apky. Ako na to?

  1. Otvorte si Nastavenia (Settings).
  2. Zvoľte Ovládače a zariadenia (Remotes and Devices) a následne Tlačidlo Domov (Home Button).
  3. Tu môžete prepínať medzi rôznymi možnosťami, základné nastavenie je Apka Apple TV (Apple TV App) a jednou z nich je aj Plocha (Home Screen). Hotovo.

Po stlačení tlačidla na diaľkovom ovládači sa namiesto v TV aplikácii ocitnete na domovskej obrazovke.

Pridajte si diaľkové ovládanie pre Apple TV do Control Center na iPhone

Ovládať vašu novú Apple TV môžete aj pomocou smartfónu. To sa hodí, ak potrebujete pôvodný Siri Remote ovládač nabíjať alebo ho jednoducho nemôžete nájsť. Kým presnoríte celú pohovku, skúste ovládanie pomocou iPhonu.

Stačí si na vašom smartfóne otvoriť Ovládacie Centrum – v závislosti od modelu buď swipom z horného pravého okraja pri výreze displej smerom dolu alebo swipom od spodného okraja displeja hore pri starších telefónoch.

V rámci Ovládacieho Centra by ste mali vidieť ikonku Apple TV Remote. Ťuknite na ňu a následne sa vám zobrazia virtuálne tlačidlá a trackpad, ktorými môžete vašu Apple TV ovládať.

Nemáte v Ovládacom Centre spomínanú ikonku diaľkového ovládača? Pridáte si ju nasledovne:

  1. Otvorte si na iPhone Settings
  2. Ťuknite na Ovládacie centrum (Control Center) a v rámci neho zvoľte Customize Controls.
  3. Posuňte sa nižšie a ťuknite na zelené plus vedľa Apple TV Remote.

Dôležitý tip na záver

Nezabudnite na Apple TV+, ktorú máte na rok zadarmo! Streamovacia služba, ktorú Apple spustil minulý rok, je pre majiteľov nových produktov značky dostupná bezplatne po dobu jedného roku.

komentárov
    1. ahoj, ovladacom ovladame hlasitost TV, nie samotnej Apple TV…hmm..ATV nema ani opticky vystup – nechapem naco tam je potom Tidal.. hmm
      pekneho Silvestra prajem

      0
      0
  1. Je potom ovládanie ATV obmedzene cez telefón, mohli dať gesto že podržaným položeným prstom a následným gestom by sa upravila hlasitost.

    Otázka mimo ale ako vypnem zálohovanie súborov uložených v telefóne v Apple súbory. Trebárs ak tam máte film či ZIP súbor a podobne. Nemám to iCloud drive ale aj tak zaberá miesto v zálohe

    0
    0
  2. Kks za boha sa neviem zbavit fantomoveho Apple Tv po vypade elektriky :) vzdy tam mam dve na vyber pri airplay z telefonu alebo macu… co citam po nete, je toho plna rit a vela ludi s tym ma problemy :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?