Apple stopol dodávky od Pegatronu

Dôvodom je porušovanie dodávateľského kódexu. Čo presne sa stalo?

Taiwanská firma chybne označovala študentov, ktorí pre ňu pracovali, a navyše falšovala pracovné záznamy, čím sa snažila zakryť porušovanie kódexu. Študenti robili činnosti, ktoré nespadali pod ich kvalifikáciu a pracovali aj v noci a v rámci nadčasov.

Pegatron už prepustil manažéra, ktorý mal študentský program na starosti. Apple mu však ďalšie zákazky neposunie, kým nenapraví zistené chyby.

Pracovný program Apple pre študentov je nastavený tak, aby študenti, ktorý preň pracujú v rámci dodávateľského reťazca, pracovali v rámci ich odboru. Nadčasy a nočné zmeny sú kódexom zakázané. Pegatron sa podľa Cupertina snažila všemožne vyhnúť kontrole.

Nejde pritom o ojedinelý prípad. Značka a najmä jej dodávatelia sú už dlhšie pod drobnohľadom aktivistov zo sféry pracovného práva. Pred tromi rokmi napríklad Apple po vyšetrovaní oznámil, že v jednej z tovární v Číne objavil študentov pracujúcich nadčas.

zdroj: Bloomberg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.