Apple a Google po skončení pandémie nebudú ďalej sledovať ľudí

Obe spoločnosti sa dohodli, že svoje trackovacie služby vypnú, keď už nebude dôvod na monitorovaniu šírenia nového koronavírusu.

Zmena mena

Ku kontaktnému trackovaniu obe spoločnosti zverejnili všetky podstatné informácie na jednom mieste a neskôr k nim pridali aj odpovede na najčastejšie otázky, ktoré rekapitulujú verejne známe info v súvislosti s technológiou.

Prvýkrát však koncom minulého týždňa spomenuli plán deaktivovať framework po zvládnutí aktuálnej krízy. Vývojári jasne uviedli, že nemajú v pláne vyvinuté API udržiavať v aktívnom stave v časovo neobmedzenom horizonte.

Okrem toho mení Apple a Google aj rétoriku pri označovaní technológie. Pôvodne contact-tracing system po novom označujú ako exposure notification system. Dôraz pri funkcionalite sa tak preniesol zo sledovania používateľov na  ich upozorňovanie ohľadom potenciálneho vystavenia nákaze.

Náhodne generované kľúče

S prvým oznámením trackovania samozrejme vyvstali aj obavy o súkromie ľudí. Obe spoločnosti preto zverejnili šifrovaciu schému, na báze ktorej bude technológia fungovať. Šifrovanie bude denne generovať trackovacie kľúče. Tie nebudú matematicky odvodené z používateľského kľúča, ale generované náhodne. Práve to má zabezpečiť väčšiu ochranu pred zneužitím technológie – napríklad vo forme priradenia statusu pozitívne diagnostikovaného používateľovi, ktorý nakazený nie je.

Veľký otáznik však visí aj nad spôsobom, akým si budú jednotlivé zdravotnícke organizácie v konkrétnych krajinách technológiu osvojovať. Apple ani Google zatiaľ nespomenuli žiadne partnerstvá, veci sú údajne zatiaľ v rovine diskusií s organizáciami verejného zdravotníctva.

zdroj: The Verge

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.