Zákon o predaji smartfónov v Rusku Apple prirovnáva k Jailbreaku

Vladimir Putin dnes podpísal novú legislatívu. Tá vyžaduje, aby technika, ktorá sa v krajine predáva, bola vybavená predinštalovaným ruským softvérom.

Do platnosti má nový predpis vstúpiť 1. júla 2020 – už teraz sa však ozýva kritika z viacerých strán. Predajcovia elektroniky napríklad poukazujú na presadenie zákona bez konzultácie s nimi. A nechýbajú ani obavy z monitorovania aktivity obyvateľov pomocou predinštalovaných apiek “made in Russia”.

Apple už v minulosti v súvislosti s podobnými iniciatívami varovalo, že sa stiahne z ruského trhu. Značka vníma pridávanie aplikácií tretích strán do ekosystému Apple ako variant jailbreakingu. Podľa spoločnosti takýto krok predstavuje bezpečnostnú hrozbu.

Vo svetle nového zákona, sa teda nedávny geografický kotrmelec v apkách Mapy a Počasie, kedy značka “prihrala” Krym práve Rusku, stal medveďou službou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.