Génius, ktorý posunul Apple na vyššiu úroveň: Životopis Tima Cooka vychádza budúci týždeň

Leander Kahney nás pred pár rokmi prekvapil skvelým životopisom Jonyho Iva s názvom Génius za najväčšími produktami Applu. Spisovateľ teraz predstavil novinku, ktorá zaujme nielen fanúšikov post-Jobsovského Applu.

Nová kniha Tim Cook: Génius, ktorý posunul Apple na vyššiu úroveň približuje príbeh terajšieho CEO spoločnosti Apple, ktorého si za svojho nástupcu zvolil sám Steve Jobs. Autor dodáva, že Tim Cook si, podobne ako Jony Ive, nesmierne stráži súkromie a preto knihu vypracoval na základe rozhovorov s jeho kamarátmi, rodinou, bývalých spolupracovníkov aj súčasných manažérov spoločnosti Apple. Medzi nimi aj napríklad Lisa Jackson, Greg Joswiak, Deirdre O’Brien alebo Bruce Sewell.

Kahneyho kniha sa sústredí najmä na šesť hodnôt, ktorými sa riadi Cookov Apple: Prístupnosť, Vzdelanie, Životné prostredie, Inkluzivita a diverzita, Súkromie a bezpečnosťDodávateľská zodpovednosť. Okrem toho sa však kniha pozrie aj na minulosť, do čias, kedy ešte pracoval v IBM a Compaqu. Následne sa zameria na jeho rozhodnutie prejsť do Applu v čase, kedy sa Jobs do firmy vrátil a začal ju zachraňovať pred bankrotom. Kniha dokonca sľubuje aj pohľad na plány ako sú nové sídlo spoločnosti Apple Park alebo práce na autonómnych vozidlách.

Analytik Horace Dediu v knihe vyjadril presvedčenie, že Tim Cook je najlepším CEO, ktorého kedy Apple mal. Argumentuje tým, že Jobs nikdy nebol v pravom slova zmysle CEO – vždy bol totiž tým, kto tvoril produkty. Zdôrazuje pritom, že Jobs mal manažérske zmýšľanie v dobe, kedy Apple bojoval o prežitie, no akonáhle sa spoločnosť dostala späť na nohy s jednoduchou ponukou štyroch počítačov a iPodmi, Jobs prenechal väčšinu každodenných manažérskych úloh Cookovi a opäť sa venoval veciam, ktoré mal najradšej.

Kniha vychádza v anglickom jazyku cez Amazon, Apple Book Store a ďalšie obchody budúci utorok, 16. apríla/dubna.

Tim Cook The Genius Who Took Apple to the Next Level

komentárov
  1. V takom krátkom článku toľko nezmyslov, klamstiev a sprostostí… Tim Cook je slniečkár, ktorý pomaly, ale isto ničí Apple – a darí sa mu to naozaj dobre… “Tim Cook: Neschopný tupec, ktorý zničil Apple” – takto by sa mala volať tá kniha.

    0
    0
  2. Hahahaha toľko odborníkov, ktorí robia za pásom 12-tky :D By sme mohli riadiť tak zelovoc :D Mu nesiahate ani po päty :D

    0
    0
  3. @ Vincent: veru mas pravdu, nikto z nas by sa nechcel rovnat takej neschopnej gaymoji bukvici, ako je Cook. A nikto z nas mu ani nechce siahat vobec na nic, na to ma inych chlapcov … napr. taky dizajnerik Ive mu urcite s radostou pcha tie svoje pokrutene tenucke veci do vsetkych otvorov.

    A mimochodom, asi si jeden z tych priteplenych syncekov, ktorym ocko dal firmu a teraz vysedavaju v gay baroch na kavicke, vsak? Lebo my, skutocní chlapi, robime za pasom 12-stky a nepozerame sa na svet len ruzovuckymi okuliarikmi, lebo dobre vieme, co chceme.

    0
    0
  4. … na vyššiu úroveň??? To je sranda – NIE??? Cook je zakomplexovaný homosexuál neschopný reálne vidieť potreby užívateľa v snahe o čo najväčšie zisky akcionárov a seba; od vizionárskeho umu Štefana má véééľmi ďaleko!

    to Mitho: palec hore ;-)

    0
    0
  5. @Vincentn zrejme nevieš ako to vo vrcholovom manažmente ale aj u nižších funkcií chodí. Ja sám som robil na HRku v 3 firmách a mám kamošov a kamošky ešte v ďalších x-firmách a poviem ti jedno verejné tajomstvo. Vždy je to len o kontaktoch. Keď máš známych na správnych miestach tak nemusíš mať vedomosti. Samozrejme že elementárne veci ako vysokoškolský titul a znalosť jazykov je “mast hev” ale určite by si našiel stovky šikovnejších kandidátov na post Kúkovej pozície. Hold len takto to v reálnom svete nechodí.

    0
    0
  6. cim si zasluzil titul Genius? nejak mi jeho osoba nesedi s tym pomenovanim, ako ked chcem spojit dva magnety s rovnakym koncom.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.