Apple zobrazuje pre ruských používateľov Krym ako súčasť Ruska

Poloostrov, ktorý Rusko násilne anektovalo pred piatimi rokmi, je v aplikáciách Mapy a Počasie oficiálne uvedený ako jeho súčasť. Táto geografická podivnosť sa však objavuje iba na zariadeniach používateľov v Rusku.

Rozdielne vnímanie Krymu z pohľadu nielen krajín ale aj svetových značiek a spoločností je dlhodobým problémom. Ruské jednotky územie obsadili a následne ho Moskva anektovalo po prinajlepšom diskutabilnom referende.

Zaradenie Krymu pod Rusko si všimli reportéri Reuters na území Ruska, ktorý po zadaní názvu hlavného mesta provincie, Simferopoľu, videli text Simferopol, Crimea, Russia. Ich kolegovia z iných krajín videli iba Simferopol bez dodatočného priradenia ku konkrétnej krajine. Ruská divízia Apple sa k problému zatiaľ nevyjadrila. Vyjadril sa však napríklad minister zahraničných vecí Ukrajiny Vadym Prystaiko:

Nie je to tak dávno, čo Apple čelil kritike za podobný prešlap, kedy odstránil Taiwanskú vlajku zo svojej emoji klávesnice pre používateľov v Hong Kongu, kde sa mesiace konajú hromadné protivládne demonštrácie.

Treba však povedať, že značka vydržala o čosi ako niektoré z iných technologických gigantov. Google napríklad prekresľoval mapu s Krymom oddeleným od Ukrajiny hneď v roku 2014.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.