Apple predstavil iPhone 11 s novým širokouhlým objektívom

Nástupca iPhonu XR sa volá jednoducho iPhone 11. Stále ponúka 6,1″ LCD displej, pribudla však nová šošovka fotoaparátu.

Lacnejší z trojice nových iPhonov má aj naďalej bližšie k minuloročnému iPhonu XR. Stále disponuje Liquid Retina LCD displejom s nižším rozlíšením a hliníkovým telom so skleneným zadkom v šiestich rôznych farbách.

Zo široka

Čo však zaujme je druhá šošovka fotoaparátu. Narozdiel od iPhonu X a XS však nejde o teleskopický, ale širokouhlý objektív. iPhone 11 sa tak dokáže plynule prepínať od klasickej širokouhlej ohniskovej vzdialenosti do ultraširokouhlej. Pri použití širokouhlého objektívu sa rozšírené zorné pole zobrazí šikovne pod ovládacími prvkami fotoaparátu.

Vylepšený je aj virtuálny portrétový režim, ktorý na iPhone XR miesto druhého teleskopického objektívu doposiaľ využíval strojové učenie. iPhone 11 dokáže vďaka novému procesoru uplatniť bokeh efekty aj na objekty iné, ako sú ľudia. Fotiť tak budete môcť s rozostreným pozadím aj zvieratá, či akékoľvek predmety.

Veľkým zlepšovákom môže byť aj nový Night Mode, ktorý po vzore Google Pixelu prináša výrazne zlepšenie záberov s nízkym osvetlením. Aktivuje sa automaticky pri zlých svetelných podmienkach a rozdiel medzi týmito zábermi je skutočne drastický.

Prepínanie medzi dvojicou objektívov funguje plynule aj počas natáčania videa. iPhone 11 teraz podporuje 4K zábery s 60 snímkami za sekundu. Novou funkciou je aj QuickTake, ktorý natočí rýchle video pri podržaní spúšte počas fotenia.

Na 12 megapixelov bol upgradovaný aj predný senzor (pôvodne 7 megapixelov), ktorý ponúkne natáčanie spomaleného videa. Apple sa netají, že využitie si nájde predovšetkým pri vtipných selfie. Vďaka nižšej ohniskovej vzdialenosti sa na fotky z prednej kamery teraz zmestí viac osôb, stačí pritom otočiť iPhone do režimu na šírku.

Opäť telefón pre každého

Apple sa ďalej chváli najrýchlejším procesorom a grafikou na trhu v podobe nového A13 Bionic čipu, ktorý nájdeme aj v drahšej Pro rade. Vďaka lepšej optimalizácii spotreby by mal telefón vydržať o hodinu dlhšie než iPhone XR.

Cenovo na tom bude iPhone 11 o niečo lepšie ako jeho predchodca, začínať by mal na 699 dolároch (oproti 749 dolárom za iPhone XR). Po prepočítaní na európske ceny to vychádza na 799 eur za 64 GB verziu, 849 eur za 128 GB a 969 eur ta 256 GB. Ceny sú prevzaté z nemeckého Apple Store.

Čo sa týka dostupnosti, zdá sa že všetky tri nové iPhony vyjdú súčasne na západe aj u nás. Predobjednávky na Apple Store sa spustia tento piatok, 13. septembra a do predaja sa vo všetkých krajinách dostanú o týždeň, 20. septembra.

Oficiálne informácie o dostupnosti na Slovensku zatiaľ nemáme, no v Čechách pôjde o 20. septembra, na čo upozorňuje aj lokálna stránka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.