Apple Card má podľa niektorých diskriminovať ženy

Platobná karta od Apple je aktuálne pod drobnohľadom. Dôvodom sú pochybnosti o rovnoprávnosti pokiaľ ide o pohlavie.

Tie vznikli v dôsledku situácií, kedy mali muži k dispozícii vyšší limit na kreditke ako ich polovičky. V niektorých prípadoch šlo o desať či dokonca dvadsaťnásobok sumy, ktorú Apple Card ponúkla ženám. Šlo pritom o prípady manželských párov, ktoré mali podobné finančné zázemie a ich majetok bol v spoločnom vlastníctve.

Vecou sa začali zaoberať aj úrady, ktoré v súčasnosti skúma, či algorytmus pre prideľovanie limitov porušuje zákon, ktorý zakazuje takúto diskrimináciu. Goldman Sachs, ktorý sa na chode platformy spolu s Apple podieľa, uviedol, že okolnosti ako pohlavie nikdy neboli rozhodujúcim faktorom v takýchto situáciách. 

komentárov
  1. Tak toto je fakt choré! Akú dobu to žijeme, že sa niekto s týmto zaoberá. Hrúza… Nie sú dôležitejšie veci na svete?

    0
    0
  2. @Siso Konkrétne čo je na tom choré? Prečo by sa to nemalo riešiť? A ak sú aj dôležitejšie veci na riešenie, tak ako klimatickú krízu alebo hospodársku recesiu ovplyvní to, ak ženy (alebo hocijaká iná diskriminovaná skupina) nebudú diskriminované?

    0
    0
  3. Veď limit na kreditke sa vypočítava podľa daného vzorca čo to má s diskrimináciou? Výpočet neberie ohľad kto to je – môže to byť aj opica, ak spĺňa parametre. Priatelia treba niekedy používať aj rozum nie len byť ovca, ktorá si prečíta, že údajne podľa niektorých…. Poprosím Vás všetkých o zdraví úsudok.

    0
    0
  4. Asi na to maju dovod. Aj ja by som si ako bankovy dom robil dlhodobe statistiky na vyhodnotenie rizika. Dnes si zdrava zena s prijmom a zajtra mozno na materskej.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.