16 rokov po Internet Exploreri: Microsoft sa vracia na Mac s novým prehliadačom

Microsoft kompletne prepísal svoj internetový prehliadač Edge na open source základe. Dostane sa na všetky platformy, vrátane macOS.

Z dnešného pohľadu bizarná história, kedysi ale celkom rutinná realita. Málokto si dnes ešte spomenie, že Internet Explorer bol 5 rokov predvoleným internetovým prehliadačom na každom Macu, ako výsledok vzájomnej dohody medzi Apple a Microsoftom.

Ikonické písmeno e sme mohli v dockoch Mac OS a Mac OS X vidieť až do roku 2003, kedy svetlo sveta uzrel vlastný prehliadač od Applu, ktorý používame dodnes. Volal sa Safari.

Internet Explorer bežiaci na Mac OS X Panther. Zdroj: timmerman.wordpress.com
Internet Explorer bežiaci na Mac OS X Panther. Zdroj: timmerman.wordpress.com

Internet Explorer sa medzičasom stal technologickou ikonou v dobrom, no povedzme si na rovinu, skôr v tom zlom zmysle. Napriek snahe Microsoftu v očiach mnohých používateľov navždy ostal len nutným zlom. Prehliadačom, ktorý použijete maximálne tak na stiahnutie iného prehliadaču.

Na báze WebKitu

Možno práve to viedlo Microsoft ku tvorbe jeho nasledovníka. Microsoft Edge vyšiel v roku 2015 na Windows a mobilné platformy a fungoval na proprietárnom jadre od Microsoftu. Koncom minulého roka však spoločnosť oznámila plány na jeho kompletné prepísanie. Edge si mal osvojiť jadro Chromium, na ktorom beží aj najpopulárnejší browser súčasnosti: Google Chrome.

História má však zvláštny zmysel pre humor. Pôvodná verzia Chrome bežala na WebKite, open source základe, na ktorom Apple vybudoval Safari. Neskôr ho Google upravil do podoby Blink renderovacieho jadra a neskôr svojho vlastného open source projektu pod názvom Chromium.

Microsoft tak dnes v podstate prechádza na technológiu, ktorá pôvodne vznikla ako odpoveď na jeho vlastné zaužívané internetové štandardy.

Znamená to konečne aj príchod verzie pre Mac. Minulý mesiac vyšla prvá beta nového Edge pre Windows a dnes odhalil niekoľko nových funkcií, ktoré prehliadač dostane. A okrem iného ukázal aj prvý pohľad na macOS verziu, aj keď trvala len zopár sekúnd.

Podľa serveru The Verge by mala vyjsť už „naozaj čoskoro.“ Pozrieť si ako vyzerá, môžete na videu či na screenshote nižšie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.