Samsung a Apple znovu na súde, tentoraz ohľadom výšky pokút

Veľký súdny spor medzi Samsungom a Applom stále nie je u konca. Tentoraz sa spoločnosti nevedia zhodnúť na výške sumy, ktorú má Samsung vyplatiť.

Spor ohľadom porušovania dizajnových patentov iPhonu tehcnicky skončil pred šiestimi rokmi, obe strany sa však dodnes nedohodli, koľko má vinník zaplatiť na odškodnom za porušenie patentov. Tento týždeň sa Apple aj Samsung opäť vrátia do súdnej siene.

Riešiť budú spôsob, akým by sa toto odškodné malo vyrátať. Zatiaľ čo Apple požaduje odškodné vo výške plnej hodnoty predávaných iPhonov, Samsung argumentuje len jeho čiastočnou hodnotou – tou, ktorá sa vzťahuje na porušené patenty.

Čo sa stalo

Po rozsudku v roku 2012, podľa ktorého bol Samsung uznaný vinným, mu bolo nariadené zaplatiť Applu 1 miliardu amerických dolárov. Nakoniec však bola táto suma zredukovaná takmer na polovicu – 548 miliónov dolárov. Samsung ich vyplatil v roku 2015, no súčasne sa ohradil proti tejto podľa nich neférovej pokute a požiadal o odvolanie.

To bolo čiastočne úspešné a práve preto sa teraz spoločnosti opäť stretnú na súde. Apple stále žiada svoju miliardu, a aj keď je to podľa nich obrovská suma peňazí, Samsung porušil ich patenty “milión a milión a milión krát.” Kórejsky gigant súd žiada o zníženie pokuty na maličký zlomok z nej – 28 miliónov.

samsung galaxy s iphone 3g
iPhone 3G a prvý Galaxy S, ktorý svojho času rozpútal patentovú vojnu.

Žiadne veľké ryby Applu ako Tim Cook, či šefdizajnér Jony Ive, sa na súde tentoraz neukážu. Svedčiť však bude hardvérový dizajnér Richard Howarth a Susan Kare, ktorá mala na starosti používateľské rozhranie.

Na výpovedi sa už včera objavil vice prezident pre produktový marketing, Greg Joswiak, podľa ktorého Apple vývojom pôvodného iPhonu riskoval budúcnosť celej spoločnosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť