Microsoft zvyšuje bezpečnosť IoT produktov s pomocou Linuxu

Microsoft už pri ohlásení Windows 10 prezentoval svoj záujem o vstup do sféry IoT. Plány sa však čiastočne zmenili a hoci má rival Applu stále záujem o internet vecí, Windows nahradí za Linux.

Softvérový gigant totiž oznámil novú platformu Azure Sphere OS určenú pre IoT produkty, ktoré operujú s nižším výkonom aj spotrebou. Prekvapením pre mnohých bude fakt, že systém má Linuxový kernel obohatený o bezpečnostné prvky Windowsu. Bezpečnostný monitor systému sa nachádza v prvej vrstve systému a na pozadí chráni integritu a prístup ku kriticky dôležitým zdrojom. Nad ním je postavené upravené Linuxové jadro, ktoré podľa slov Microsoftu umožňuje inovovať a zároveň podporuje širokú škálu čipov, aj tých s veľmi nízkou spotrebou.

Ďalšou súčasťou systému je Azure Sphere Security Service, teda cloudová služba, ktorá deteguje možné bezpečnostné problémy tým, že analyzuje chybové hlásenia zariadenia. Súčasne slúži ako updater. Finálnou vrstvou je sandbox pre aplikácie, ktoré operujú na podobnej báze ako na iOS – aplikácie tak bežia v samostatnom uzavretom kontajneri a môžu mať prístup len k funkciám, ku ktorým majú povolené pristupovať.

Microsoft zároveň navrhuje bezpečnostné čipy, ktoré majú za cieľ zvýšiť bezpečnosť IoT produktov. Iba nedávno sa totiž objavila správa o úspešnom hackerskom útoku na kasíno, ktorého bezpečnosť zradil inteligentný teplomer v akváriu. Návrh bezpečnostných čipov má na starosti Microsoft, avšak o výrobu sa postarajú iní výrobcovia. Mimo iného aj MediaTek.

Microsoft Azure Sphere OS

 

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.