Lacnejší MacBook bude zrejme používať minuloročné Kaby Lake čipy

O vydaní cenovo dostupného MacBooku sa hovorí už niekoľko mesiacov a pomaly sa blíži jeho čas. Budeme sa však zrejme musieť zmieriť s pomalšími čipmi.

Nový MacBook by mal ponúknuť cenovku pod 999 dolárov a mnohí ho označujú ako spirituálneho nástupcu obľúbeného MacBooku Air. Apple však zdá sa opäť čaká, až Intel vydá vhodné procesory. Aspoň to vyplýva z najnovších správ od Economic Daily News.

Čipy s architektúrou Cannon Lake mali byť pôvodne na trhu už v roku 2016, no po technických problémoch a neustálych odkladoch na trhu ešte stále nie sú. Apple tento mesiac na prekvapenie mnohých aktualizoval svoje Pro laptopy na najnovšie Coffee Lake procesory, ich lacnejší braček sa však asi bude musieť uspokojiť so staršou revíziou Kaby Lake.

macbook internals kaby lake

Kaby Lake Refresh, ako ich Intel nazýva, sú technicky taktiež procesory ôsmej generácie. Vyšli však ešte minulé leto a oproti pripravovanému Cannon Lake sú citeľne pomalšie. Ten sa ale na trh podľa najnovších odhadov dostane najskôr až koncom roku 2019.

Koncom tohto roka by sa mali začať vyrábať rýchlejšie Whiskey Lake čipy – no opäť, ak má nový MacBook vyjsť ešte tento rok, jeho masová produkcia musí začať už nv najbližších mesiacoch.

ARM budúcnosť

Neustále odklady zo strany Intelu sú zrejme jedným z dôvodov, prečo je v lineupe Macov taký chaos a Apple si dáva na čas s aktualizáciou ich vnútorností. Spoločnosť preto údajne plánuje v blízkej dobe prejsť na vlastné ARM riešenie – to sa však ľahšie povie, ako urobí.

Prvé náznaky tejto masívnej migrácie však môžeme pozorovať už v novom macOS Mojave, ktorý získa podporu pre jednoduché portovanie iOS aplikácií na Mac. Čoskoro by tak mohli obe platformy fungovať na rovnakom základe – bude to však veľká zmena, ktorá sa neudeje cez noc.

macOS Mojave prinesie štvoricu iOS aplikácií. Ďalšie verzie umožnia jednoduché portovanie aj vývojárom. Zdroj: CNET
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.