iGenius: Život Steva Jobsa (1. časť)

V predchádzajúcej minisérii sme sa pozreli bližšie na históriu spoločnosti Apple, ktorú Jobs založil. V tejto minisérii sa pozrieme na život a osud samotného spoluzakladateľa. Na útrapy, pády ale aj víťazstvá riaditeľského génia Steva Jobsa.

Génius a vizionár, ktorý viedol technickú revolúciu. Aj tak bol prezývaný spoluzakladateľ spoločnosti Apple, Steve Jobs. Mnoho, či už webových stránok, alebo magazínov nazvalo Jobsa priekopníkom počítačov, ktorému sa podarilo dostať “nemotorné” počítače z obrovských priestorov do takmer každej domácnosti ako neoddeliteľnú súčasť každodenného života. Jeho odkaz dodnes milujú miliardy používateľov Apple zariadení.

Nie moc ružové detstvo

Jeho púť sa začala 24. februára 1955 v San Franciscu (štát Kalifornia, západné pobrežie USA). Jeho matkou bola Joanne Carole Schiebleová a otcom Abudulfattah John Jandali pôvodom zo Sýrie, ktorý bol najprv študentom a neskôr profesorom politológie. Týždeň po jeho narodení sa Joanne rozhodla dať dieťa na adopciu.

V prvej rodine, do ktorej malo toto dieťa prísť, sa nakoniec rozhodlo, že chcú mať dievča. A tak uprostred noci zavolali Paulovi a Clare Jobsovými, či by si chceli adoptovať batoľa chlapca. Bez akéhokoľvek rozmýšľania Jobsovci ponuku prijali. Nový domov čakal Steva v Mountain View v Kalifornii.

Paradoxom bolo, že Stevovi biologický rodičia sa neskôr zosobášili a mali spolu dieťa – dcéru Moanu Simpsonovú, ktorú Jobs spoznal až v dospelosti. Nakoniec sa manželstvo jeho biologických rodičov aj tak rozpadlo. Jobs o svojich biologických rodičoch nerád hovoril a bral Jobsovcov ako svojich jediných rodičov.

steve jobs stredná škola

Škola a priateľ

Svoje štúdium začal na Cupertino Junior High School a Homestand High School. Počas štúdia na týchto školách bol Jobs veľkým nadšencom elektrotechniky a tak navštevoval mimoškolské krúžky v tomto odbore. Aby dokončil svoju semestrálnu prácu, neváhal kontaktovať riaditeľa Hewlett Packard a požiadať ho o diely, ktoré potreboval.

Jobs nielenže dané diely obdržal, bola mu dokonca ponúknutá aj letná brigáda. Počas tejto brigády sa Jobs zoznámil so Stevom Wozniakom a stali sa z nich dobrí priatelia. No to ešte ani Jobs ani Wozniak netušili, že spoločne začnú počítačovú revolúciu.

Univerzita? Ale iba to čo ma baví

Po dokončení vyššie uvedenej strednej školy v roku 1972 si to mladý Jobs namieril do Oregonu na Reed College. Bohužiaľ táto univerzita nesplnila jeho očakávania a tak sa rozhodol štúdium už v prvom semestri zanechať. No neodišiel nadobro. Jobs sa rozhodol navštevovať iba tie prednášky a semináre, ktoré boli podľa neho prínosné a otvárali mu dvere.

“Život není pěříčko.” Táto veta platila aj u Jobsa počas jeho štúdií. Keďže nemal zrovna veľa peňazí, prespával na podlahe u svojich spolužiakov, živil sa zbieraním a vracaním použitých fliaš od Coca-Coly a iba raz týždenne keď išiel 7 míľ si vychutnal dobré, teplé jedlo v dobročinnej organizácií Hare Krishna.

Najznámejšia prednáška, ktorú Jobs navštevoval, bola prednáška kaligrafie. Hodnotil ju ako najlepšiu skúsenosť, nakoľko podľa jeho slov táto prednáška bola neskôr základom pre rôzne typy fontov pre Mac.

Jobs a hry

Takto to išlo dookola až do roku 1974. Vtedy sa mladý Jobs rozhodol nájsť si prácu a skončil tak v spoločnosti Atari (Atari sa zaoberala výrobou videohier). Cieľ, prečo si našiel prácu bol vtedy diametrálne odlišný od toho, založiť akúsi spoločnosť.

Peniaze si šetril, aby navštívil svojho bývalého spolužiaka z Reed College, Daniela Kotkeho v duchovnej Indii a našiel sám seba. Zjavne sa mu to podarilo, Jobs nielenže objavil sám seba a konvertoval na budhizmus, dokonca objavil aj psychotropné látky.

Jobs sa po Indii rozhodol vrátiť domov do Spojených štátov. Vrátil sa dokonca aj do spoločnosti Atari, kde vďaka svojej tvrdohlavosti a neschopnosti pracovať s ľuďmi si vydobyl poverenie prerobiť hru Breakout (hra podobná tenisu, v ktorej sa jednalo o postreh hráča).

No Jobs nebol zrovna dobrý kamarát so spájkovačkou, cínom, tranzistormi a čipmi. A že by sa mu chcelo prenikať do týchto tajov? Asi ťažko. Jobs kontaktoval svojho priateľa Wozniaka a požiadal o pomoc s týmto projektom, pričom zisk by si rozdelili na polovicu.

 

V našej minisérií o živote Steva Jobsa budeme pokračovať nabudúce…

UložiťUložiťUložiťUložiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.