Gruber: cross-platform aplikácie pre macOS a iOS prídu až budúci rok

Koncom minulého roka sa začalo šepkať o podpore univerzálnych aplikácií pre macOS a iOS. Podľa Johna Grubera projekt existuje, predstavený však bude až v roku 2019.

Pôvodcom tejto správy bol ešte v decembri spoľahlivý Mark Gurman z Bloombergu. Takzvaný projekt “Marzipan” mal podľa neho priniesť cross-platformovú podporu pre apky na Macu aj iOS zariadeniach, aj keď technickými detailmi poriadne šetril. Funkcia mala debutovať na tohtoročnej WWDC konferencii a byť súčasťou iOS 12 a macOS 10.14.

Apple bloger John Gruber tak prevetral svoje interné zdroje v spoločnosti a existenciu projektu taktiež potvrdzuje. Podľa jeho informácií však ide o iniciatívu až pre budúcoročné iOS 13 a macOS 10.15. Ako čerešničku na torte dodáva, že súčasťou updatu na iOS 13 by mohli byť aj väčšie zmeny pre UI systému.

Gruber taktiež špekuluje, v čom by táto cross-platform podpora mohla spočívať. Podľa jeho informácií pôjde o “declarative control API”, teda systém, pomocou ktorého budú môcť vývojári deklarovať jednotlivé prvky rozhrania naprieč oboma platformami. Podrobnejšie si o tom môžete prečítať priamo v jeho príspevku na Daring Fireball.

Čo ostáva pre iOS 12?

Čo to ale znamená pre iOS 12, ktorý bude predstavený už o niečo vyše mesiaca? Už Gurman začiatkom roka potvrdil, že mnoho plánovaných funkcií Apple odložil na neskôr, najmä kvôli problémom s kvalitou softvéru za ostatné mesiace.

Univerzálne aplikácie mali byť hlavnou novinkou, ktorá v tohtoročnom systéme ostala. Bez nej to vyzerá, že nový iOS toho veľa neprinesie. Možno sa však zamestnanci Applu len boja vynášať von citlivé informácie.

Detaily o iOS 12 a macOS 10.14 sa tradične dozvieme už 4. júna na developerskej konferencii WWDC 2018.

Apple s vývojom iOS 12 spomaľuje, sústrediť sa chce na kvalitu

UložiťUložiťUložiťUložiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.